Speedpedelecs PolBru

Politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene

Security & Safety

Projectomschrijving

Het verkeer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verloopt vaak moeizaam en de intrede van het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid op het vlak van verkeer in bepaalde wijken terugkeert. Dat vergt echter een aanzienlijke aanpassingsperiode voor alle weggebruikers in het Brusselse. Het zorgde er in eerste instantie ook voor dat het verkeer vaak in de knoop kwam te zitten en dat de hulpdiensten er soms langer over deden om door het verkeerskluwen te geraken.
Er werd binnen de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene opgemerkt dat de patrouilles er met de wagen soms langer over deden dan dat met de fiets het geval zou zijn. Daarom werden er interventies gesimuleerd waarbij er zowel een patrouille met een speedpedelec werd uitgestuurd als een patrouille met de wagen. De conclusie was dat men met de speedpedelec in sommige gevallen sneller tussenbeide kon komen. Daarop werd besloten om tijdens de dagdiensten steeds 1 patrouille met de speedpedelec uit te sturen in plaats van met de wagen. De eerste indrukken zijn alvast positief. Niet alleen is men soms daadwerkelijk sneller ter plaatse, maar dankzij de speedpedelec is de politie in het straatbeeld ook beter benaderbaar voor de burgers.

De Doelstelling

Met ’meer dan 70.000 interventies voor onze BTI’s (territoriale interventiebrigades) in 2022 staat het buiten kijf dat deze dienst dagelijks heel wat werk te verrichten heeft. Zo snel als mogelijk tussenkomen is daarbij van cruciaal belang, ongeacht het type interventie. Dat kan trouwens gaan van een melding van huiselijk geweld tot een diefstal of het verstoren van de openbare orde. Dit zijn voornamelijk interventies waar er snel moet worden opgetreden, iets wat het stroevere verkeer niet steeds toelaat.

Het verkeer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is echter enorm toegenomen. De intrede van Good Move, het gewestelijke mobiliteitsplan, met als voornaamste doelstelling in te zetten op leefbaarheid, houdt ook in dat het circulatieplan in bepaalde gemeenten grondig is aangepast. Voor de hulpdiensten betekent dat eveneens een enorme verandering en aanpassing.

Omdat we binnen de politiezone merkten dat het verkeer niet meteen afnam en stroever leek te verlopen, werd er nagedacht over de inzet van speedpedelecs bij onze collega’s van BTI Centrum. Op 2 juni werd er van start gegaan met het proefproject. De bedoeling was daarbij om patrouilles sneller op de plek van interventie toe te laten komen. Bovendien kunnen deze speedpedelecs zich ook op voor de wagen moeilijk bereikbare plekken voortbewegen.

Bij de start beschikten we over 27 mensen die vrijwillig mee wilden instappen in het project. Zij kregen een speciale opleiding en werden na afloop getest op enkele vaardigheden zoals behendigheid op de speedpedelec. Na zo’n 2,5 maanden werd er midden augustus alvast een eerste bevraging gehouden bij het personeel. Daaruit bleek dat 70% van de gebruikers aangaf efficiënter en sneller te kunnen optreden met de speedpedelec dan met een politiewagen. Dit geldt voor het gehele stadscentrum en dus niet enkel voor de voetgangerszone.

Ook de feedback van de burgers op het project blijkt positief. Uit de bevraging kwam namelijk naar voren dat vele vrijwilligers aangaven dat de burger zei de nabijheid en toegankelijkheid van zo’n patrouille op een speedpedelec als positief te ervaren.

In totaal werden er tot aan de periode van de bevraging alvast 352 opdrachten aangenomen door deze patrouille, wat toch wel een hoog aantal is gezien de vakantieperiode (en het in acht nemen van een periode van 10 dagen onbeschikbaarheid wegens reparatie van de speedpedelecs).

Het voorlopige succes van het project is ook de andere BTI’s binnen onze politiezone (naast BTI Centrum, bestaan er ook in Elsene, Laken en Neder-over-Heembeek/Haren BTI’s) niet ontgaan. Zij zijn alvast vragende partij om het project uit te rollen over de hele politiezone, dus ook richting Elsene, Laken, Neder-over-Heembeek en Haren. In operationele context is dit zeker mogelijk. Op dit moment werd er namelijk voorzien dat één patrouille (dus een duo van politiemensen) het voertuig aan de kant laat staan en de speedpedelecs gebruikt. Uiteraard moet er dan voorzien worden in extra opleidingen om ook het personeel bij de andere BTI’s te vormen, alsook in extra materiaal.

De innovatie

De politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene speelt al jaren een pioniersrol qua zachte mobiliteit als het op patrouilles aankomt. We zijn steeds op zoek naar innovatieve mogelijkheden om ons op een zo efficiënt mogelijke manier doorheen onze drukke straten voort te bewegen. Op die manier draagt het project ook toe aan een snellere dienstverlening, een betere veiligheid en meer openbare rust. De zone beschikt al geruime tijd over fietsbrigades. De expertise waarover onze zone beschikt zorgt er trouwens voor dat onze doorwinterde bikers ook mee de opleidingen verzorgen voor andere fietsbrigades in het land.
Het was dus slechts een kwestie van tijd vooraleer we ook op de trein van de evolutie zouden springen en speedpedelecs zouden inschakelen voor het terreinwerk. Hiermee zijn we de eerste politiezone in het land die interventieploegen met speedpedelecs inzet.
De implementatie op zich vereiste niet zoveel werk en aanpassing. Voor de start van het project werd er een voormiddag opleiding aangeboden door personeel dat reeds vertrouwd was met het gebruik van een speedpedelec. Tijdens deze opleiding kwamen allerhande interventietechnieken aan bod zoals hoe de fiets tussen jezelf en de verdachte te positioneren. Voorts werd er tijdens de opleiding ook ingezet op fietstechnieken zoals het bukken, over obstakels rijden, manoeuvreren in kleine ruimtes, enz.

Share This