Z33 Vleugel 19

Het gebouw past tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite. De sobere maar bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58 als het aangrenzende begijnhof. Het imponeert, maar domineert zijn omgeving niet. Achteraan vind je een binnentuin terug. Die sluit aan bij het begijnhof, maar staat ook op zichzelf. Een groot terras verlengt de dwarsvleugel van het expogebouw en vormt een overgang. Het gebouw werkt als een stad in het klein, georganiseerd rond een centrale patio. De architectuur verwijst naar de stad Hasselt.

Het nieuwe Z33 kiest voor een grote, vrij toegankelijke publieke ruimte. Op de gelijkvloers is er een spel van drempels en overgangen. Dit ritmische patroon filtert het tumult van de stad. Het is een plek waar iedereen kan komen, daarom noemt het ook ‘het paviljoen’.

Indiener: TVH Houben-Vanhout Bilzen nv, vzw Z33-Huis voor Acutele Kunst, Design en Architectuur (Gebruiker), Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap

Z33 - Vleugel 19
Share This