Heropbouw en herbestemming Sint-Niklaaskerk Westkapelle

Sintniklaas kerk

Naar aanleiding van de verwoestende brand op 26 maart 2013, die de kerk van Westkapelle als ruïne achterliet, wordt gezocht naar een manier om Westkapelle en haar Sint-Niklaaskerk opnieuw met elkaar te verenigen.

Het ontwerp voorziet in een nieuwe bestemming van het kerkgebouw enerzijds als een intiem sacrale ruimte om de kerk deels terug te geven aan de gelovigen. Anderzijds zal het ook een trefpunt worden voor sociaal-culturele activiteiten en evenementen die de gemeenschap kunnen versterken. Op die manier neemt de kerk zijn functie weer op als zwaartepunt in het centrum van Westkapelle.

Op architecturaal vlak werd er gestreefd naar een geïntegreerd ontwerp waarbij het intiem sacraal gedeelte en polyvalent cultuurhuis in de tweeledige kerk samen worden ontworpen met de publieke ruimte rondom de kerk.

Indiener: Gemeentebestuur Knokke-Heist, kerkfabriek Westkapelle, Bressers Architecten (architect), Fraeye & Partners (ir. stabiliteit), Tecclem (ir. stabiliteit), STir (ir. technieken), Agentschap Onroerend Erfgoed

Sintniklaas kerk
Share This