Eco-geïntegreerde tijdelijke overstromingszones in Willemeau

Het dorp Willemeau (649 inwoners), in de buurt van Doornik, werd vaak getroffen door grote overstromingen. Om dit probleem op te lossen, was het dringend noodzakelijk geworden om twee wateropvangstructuren te bouwen op de Ruisseau de la Place de Taintignies (stroomgebied van 503 hectare), een zijrivier van de Ruisseau de Barges.

Na een diepgaande, hydrologische studie kozen de Waalse overheidsdienst SPW en de Provincie Henegouwen, in plaats van een traditioneel betonnen stormbekken, voor de implementatie van een innovatieve en ecologische oplossing: een tijdelijke overstromingszone (ZIT).

De ZIT bestaat uit een aarden dijk die op de waterloop is geplaatst en die het mogelijk maakt om water op natuurlijke of semi-natuurlijke grond vast te houden in perioden van hevige regenval.

Deze inrichtingen zijn onderdeel van een duurzame ontwikkelingsbenadering. Zo werd het beheer van de uitgegraven grond geoptimaliseerd om de ecologische/koolstofvoetafdruk van de werken te verkleinen. In het strikte belang van de ontwikkeling van de natuur, werd tijdens de werken zelfs een pauze ingelast om een beschermde vogel, de elegante kluut, nest te laten maken!

Indiener: SPW Agriculture Environnement Ressources Naturelles - Direction de l'Aménagement Foncier Rural

Zones_immersion_ZIT-Maladrerie_3
Share This