Scaldistournai

Doornik ontstond en bloeide langs de Schelde (Scaldis in het Latijn). Eind 2021 zullen de oevers van de rivier volledig gerenoveerd zijn. Van de Devallée-brug in het zuidoosten tot de Delwart-brug in het noordwesten wordt 2,7 van de 4 km kades die de stad met de Schelde deelt, volledig vernieuwd! Dit moderniseringsproject dat de naam Scaldistournai meekreeg, is bedoeld om de doortocht door Doornik in overeenstemming te brengen met de CEMT Va-klasse.

Om dit te bereiken, wordt de rivier in het historische hart van de stad verbreed om de doorvaart van grote schepen mogelijk te maken, wordt een betonnen brug vervangen door een dunner stalen brugdek, wordt een stopplaats langs het water gecreëerd om het riviertoerisme te stimuleren, worden 2,7 km kades gerenoveerd om ze aantrekkelijker te maken en de burgers dichter bij de rivier te brengen en worden deze ruimten gebruikersvriendelijk en veilig gemaakt.

De economische en ecologische belangen zijn aanzienlijk: dit was een van de laatste knelpunten op de 450 km lange Waalse waterwegen, in het hart van het Europese Seine-Schelde netwerk.

Indiener: Service public de Wallonie – Département Mobilité & Infrastructures –
Direction des voies hydrauliques de Tournai, Bureau Greisch, ANMA (Agence Nicolas Michelin & Associés), Société momentanée Galère-Wanty, Association momentanée MBT (Mot Compte Double, Banditostudio, Triptyk)

Scaldistournai
Share This