Riothermie made by VIVAQUA

Verwarming en koeling via de riolen in Brussel dankzij de innovatie van VIVAQUA.

Het terugwinnen van thermische energie uit de riolen is een milieuvriendelijk proces dat zijn plaats zal hebben in de stedelijke ontwikkeling van morgen.

De temperatuur van het water dat uit huizen wordt geloosd is betrekkelijk constant. Dit is de basis van het traditionele proces van riothermie: het winnen van calorieën via een warmtewisselaar die in het rioleringsnet wordt geplaatst, om ze vervolgens met weinig energieversterking in een hoogrendementswarmtepomp te injecteren. Over het algemeen is dit proces duur omdat de onderdelen van de warmtewisselaar (roestvrij staal, aluminium) bestand moeten zijn tegen de corrosieve omgeving van het riool, robuust moeten zijn om de afwaterstromen te kunnen weerstaan en een hoge warmteoverdrachtscapaciteit moeten bezitten. Deze installaties zijn weliswaar milieuvriendelijk, maar roepen vragen op omtrent het rendement van de investering. Het is op dit punt dat het ‘made by VIVAQUA’ procedé een echte innovatie betekent.

De VIVAQUA-warmtewisselaar is namelijk gemaakt van plastic buizen (HDPE) die geladen zijn met glycolwater dat de calorieën naar een warmtepomp voert. De gebruikte materialen zijn goedkoop en bestand tegen de bijzondere omgeving van een riool. Bovendien wordt hun lage geleidingsvermogen gecompenseerd door de lengte van de installatie.

Indiener: Vivaqua

Riothermie made by VIVAQUA
Share This