Dorpsbrug Ingelmunster

De oude Dorpsbrug in Ingelmunster stond lang op de lijst van de prioritaire kunstwerken wegens haar slechte staat. Bovendien was deze brug de laagste op het kanaal Roeselare-Leie en hiermee verhinderde ze de toegang voor schepen met een groter laadvermogen.

Rond 2014 groeide consensus over het ontwerp van een nieuwe brug die niet alleen het kanaal zou overspannen maar ook de Mandel en haar groene vallei. De Mandel is in de streek gekend als een regenrivier die hevig uit haar oevers kan treden. Dit overstromingsgebied heeft Ingelmunster in 2 delen opgedeeld: ten noorden het historisch centrum met de markt en ten zuiden de latere bebouwing rond het station en langs de oude gewestweg.

De nieuwe brug is 286 meter lang en zeven meter hoog. Met haar lengte zal ze letterlijk het centrum over de Mandelvallei heen tillen en de natuur sparen van doorgaand verkeer: het platform vertrekt vanuit het marktplein, overspant de gehele groene zone langs het kanaal en de Mandel, om te landen aan het station. Haar hoogte biedt schepen tot 4.500 ton en met drie lagen containers een comfortabele doorgang, en maakt van de waterweg een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport.

Indiener: TVH Artes-Buyck-Stadsbader, De Vlaamse Waterwegn NV afdeling Bovenschelde

Dorpsbrug ingelmunster
Share This