Eind januari 2024 werden we door de stad Genk aangesteld als ontwerp van een monument dat de activiteiten en de aanwezigheid van de Fordfabriek in Genk zou verbeelden. We bedachten een bas-reliëf in beton dat als een soort graphic-novel het verhaal van opkomst tot sluiting vertelt. Tekeningen werden samen met illustrator Pieter Van Eenoge in 3 bedacht, gefreesd uit uit piepschuim door Deusjevoo en in beton gegoten door Ebema. Het geheel van 60 meter lang staat p ene metalen structuur, uitgevoerd door All-Weld.
Criterium 1: Technische kwaliteit (4 punten)
Het project valt op door zijn eenvoud in vorm en materiaal. Door de plastische mogelijkheden van beton optimaal te benutten, is het gelukt om geschiedenis en erfgoed te vertalen naar een laagdrempelig en helder verhaal. Teksten, beelden, cijfers, feiten en emoties – alles werd vastgelegd in beton. De vorm sluit naadloos aan bij de gerestaureerde spantenconstructie.
Criterium 2: Architecturale kwaliteit (3 punten)
De Vlaamse Waterweg, eigenaar van de site, reconstrueerde een deel van een voormalige Ford-hal met gerecycleerde stalen spanten. De constructie markeert een afgebakend domein binnen de nieuw aangelegde industriële site, die nu ruimte biedt voor herinnering en contemplatie. Dankzij de integratie van groen krijgt het geheel opnieuw een menselijke schaal.
Bij de ontwikkeling van het monument stonden de volgende kernwaarden van de opdrachtgever centraal:
- een ingetogen, sobere maar kwalitatieve en innovatieve uitstraling;
- duidelijke inhoudelijke duiding;
- een verbinding tussen verleden, heden en toekomst;
- een project om met trots op terug te kijken;
- het prikkelen van nieuwsgierigheid.
- We gaan ervan uit dat deze uitgangspunten met de realisatie van het monument volledig werden ingevuld.
Criterium 3: Het publieke en maatschappelijke karakter van het project (3 punten)
De site is vrij toegankelijk voor iedereen, permanent open en goed bereikbaar met een rolstoel. Het monument ligt naast een fietsroute en biedt zo de mogelijkheid om even stil te staan bij het verhaal van Ford Genk. In de tien betonnen tafels zijn QR-codes geïntegreerd, waarmee bezoekers via de Erfgoedapp de geschiedenis van de site in woord en beeld kunnen ontdekken. Voor ex-werknemers van Ford is dit een ontmoetingsplek geworden, waar ze herinneringen kunnen ophalen aan de plaats waar ze een groot deel van hun leven doorbrachten. Ook toevallige passanten en fietsers kunnen hier tot rust komen en een bijzonder verhaal ontdekken.












