eCat Iriscare

Iriscare

Corporate Responsibility

Projectomschrijving

In januari 2021 - in volle COVID-19 crisis - lanceerde Iriscare de eCat, een online aankoopcentrale voor de aankoop van kwalitatief en gecertificeerd persoonlijk beschermingsmateriaal. De eCat is toegankelijk voor alle Brusselse zorginstellingen zoals rusthuizen, instellingen voor personen met een beperking, revalidatiecentra … maar ook diensten uit de sociale sector, de sociale economie, de culturele sector en de sport- en evenementensector kunnen dankzij de eCat aan voordelige tarieven persoonlijk beschermingsmateriaal (handschoenen, beschermingsschorten, mondmaskers, handgel, …) aankopen voor de bewoners en het personeel van de instelling waar ze voor verantwoordelijk zijn.

Momenteel maken bijna 300 organisaties gebruik van het aankoopplatform, dat vier grote voordelen biedt:

  • Alle producten worden gecontroleerd en voldoen aan de geldende Europese normen
  • Voordelige prijzen omdat producten in grote hoeveelheden kunnen worden aangekocht
  • Een snelle levertijd aangezien fabrikanten contractueel verplicht zijn om binnen de zeven dagen te leveren
  • Minder administratieve last voor de instellingen, aangezien Iriscare de administratie overneemt.

De eCat is de bekroning van een maandenlange inspanning van de dienst Facility van Iriscare en Fenego (een onderdeel van Kronos), en werd gerealiseerd met de uitdrukkelijke steun van Alain Maron en Rudi Vervoort (Brussels minister van Volksgezondheid en minister-president).
Iriscare treedt met dit project ver buiten de geijkte paden die we als administratie normaal gezien betreden, maar maakt eens te meer duidelijk dat het motto "Sociale bescherming van en door alle Brusselaars" meer is dan een slogan. Het is een filosofie waarvan elk van onze medewerkers doordrenkt is en die we dagelijks in de praktijk brengen.

Meerwaarde voor de samenleving

De eCat zorgt voor een duidelijke meerwaarde door (zorg)instellingen een one-stop oplossing te bieden om aan een voordelig tarief kwalitatief beschermingsmateriaal voor het personeel en de bewoners aan te kopen. Op een moment waarop bepaalde beschermingsmaterialen nog altijd schaars waren of enkel tegen woekerprijzen door malafide verkopers werden aangeboden, biedt de eCat van Iriscare een zekerheid om kwalitatief materiaal te kopen. Daarnaast wordt de administratieve overlast voor de Brusselse instellingen beperkt: ze moeten niet meer zelf lastenboeken schrijven, publiceren en gunnen. Ook kan op vraag van de instellingen het productenaanbod nog verder uitgebreid worden.

Impact op de samenleving

Momenteel hebben bijna 300 organisaties zich in het systeem van de eCat ingeschreven, gaande van rust- en verzorgingstehuizen tot kleine lokale vzw's uit de socio-culturele sector. Ook instellingen van de Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonie-Bruxelles gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden toegelaten. Tenslotte kunnen ook ziekenhuizen en zelfstandige zorgverleners gebruik maken van de eCat.

Share This