Virtual reality-trainingsruimte

Politiezone Antwerpen

Security & Safety

Projectomschrijving

Politiezone Antwerpen heeft in zijn nieuw politiegebouw een politionele virtual reality-ruimte geïnstalleerd. Deze VR-ruimte is in het politielandschap de grootste en modernste ter wereld. Het VR-systeem hanteert de meest innovatieve state-of-the-arttechnologie. Dat komt onder meer tot uiting in een ergonomisch full body tracking-systeem, een zeer hoge grafische kwaliteit, realistische bewapening, integratie van een eindeloos gamma aan attributen, een zeer snelle 5G-verbinding, een performant after action review-programma om kwalitatieve debriefings te houden, het werken met een optimale pedagogische cyclus en het feit dat eender welk scenario eender waar en in eender welke omstandigheden getraind kan worden. Situaties die met conventionele trainingsmiddelen moeilijk of niet na te bootsen zijn, kunnen via dit VR-systeem getraind worden. Dankzij dit VR-systeem kunnen trainingen over geweldbeheersing, de-escalatietechnieken, decision-making, excited delirium syndrome, professioneel profileren, PTSS … naar een hoger niveau getild worden. Zo kunnen we trainen op allerlei mogelijke bedreigingen die onze veiligheid in gevaar kunnen brengen. De VR-scenario’s kunnen door maar liefst tien cursisten tegelijkertijd uitgevoerd worden. Deze innovatieve VR-technologie overstijgt de conventionele trainingsmethoden en verhoogt het professionalisme en de veiligheid van de politiemedewerkers en bijgevolg de samenleving.

De Doelstelling

Doelstelling:
De doelstelling van dit project was om tegen de opening van het nieuwe politiegebouw van PZA een hoogtechnologisch innovatief VR-systeem aan te kopen waarmee alle politiemedewerkers op een zo realistisch mogelijke manier eender welk scenario op eender welke plaats in eender welke omstandigheden kunnen trainen om zo de veiligheid van onze burgers te garanderen.

Veiligheid van burgers en samenleving:
De politie moet vaak in zeer moeilijke omstandigheden complexe opdrachten uitvoeren om de veiligheid van de burger en de samenleving te garanderen. Ze heeft daarom het monopolie op geweld. Er wordt van politiemedewerkers verwacht dat ze, soms in een fractie van een seconde, een adequate beslissing nemen en de juiste mate van dwang of geweld hanteren conform de principes van legaliteit, opportuniteit, proportionaliteit en subsidiariteit. Politiemedewerkers kunnen enkel de veiligheid van de burger en de samenleving garanderen als ze hiervoor adequaat getraind worden. Ons VR-project zorgt ervoor dat de politiemedewerkers de nodige training krijgen. Het trainen via dit virtual reality-systeem overstijgt namelijk de conventionele trainingsmethoden. Situaties die in het echte leven moeilijk of niet na te bootsen zijn, kunnen via dit VR-systeem getraind worden. Voorbeelden hiervan zijn trainingen op specifieke locaties (bv. Centraal Station) zonder daadwerkelijk ter plaatse te moeten gaan, op eender welk moment trainen in verschillende weersomstandigheden (sneeuw, regen, wind, nacht …), omgaan met psychiatrische urgenties (bv. excited delirium syndrome, EDS), nabootsen van vehicle ramming attacks, beveiliging van gebouwen/plaatsen/personen, hanteren van de-escalatietechnieken bij de controle van personen (cfr. professioneel profileren), decision-making (shoot/non-shoot) in een fractie van een seconde, behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), integratie van dieren/drones/slachtoffers, omgaan met suïcidale personen, realistische nabootsing van plaatsen delict en drugslabo’s, integratie van explosieven en precursoren, nabootsen van drugsdealers en zakkenrollerij, spotten van verdachte gedragingen …

Meetbaarheid:
De politiemedewerkers verdedigen, beveiligen en garanderen iedere dag de veiligheid van de burgers en de samenleving. Via virtual reality worden ze op een ongeëvenaarde manier hierop voorbereid. Het oneindig aantal mogelijkheden en de hyperrealistische onderdompeling zorgen ervoor dat politiemedewerkers staan te popelen om met het VR-systeem te trainen zodat ze hun vaardigheden kunnen verbeteren. Hoe meer politiemedewerkers we op een realistische en kwalitatieve manier kunnen trainen, hoe beter ze voorbereid zijn op hun werk en bijgevolg hoe hoger de veiligheid van de burgers en de samenleving. We kunnen met het VR-systeem tot achtenveertig cursisten per dag meerdere politionele situaties laten trainen. Er kunnen tot tien cursisten gelijktijdig een VR-scenario uitvoeren (zelfs op verschillende niveaus binnen één gebouw). Op een jaar tijd zullen 1.968 politiemedewerkers van Politiezone Antwerpen meermaals via virtual reality getraind worden. Daarnaast kunnen medewerkers uit andere (internationale) politiediensten (lokaal en federaal) dit VR-systeem huren. De uitgebreide bibliotheek aan scenario’s en attributen kan tevens zeer nuttig zijn voor trainingen voor onze collega’s van defensie en de brandweer. Via dit VR-systeem kan heel het veiligheidsapparaat zich op een ongeëvenaarde manier op haar werk voorbereiden. Ons VR-project zorgt er dus absoluut voor dat de veiligheid van de burgers en de samenleving toeneemt.

Welke resultaten zijn er vandaag de dag reeds behaald?
Het VR-systeem is opgeleverd en operationeel. Er kunnen tot tien cursisten gelijktijdig een VR-scenario uitvoeren (zelfs op verschillende niveaus binnen één gebouw, bv. AMOK-situatie in een kantoortoren). We kunnen met ons VR-systeem tot achtenveertig cursisten per dag volwaardig meerdere politionele situaties laten trainen. De training bestaat grosso modo uit een cyclus van observatie van medecursisten, de uitvoering van een scenario en tenslotte de bespreking van het scenario. Op die manier zit men in een constante leercyclus en wordt aldus de trainingstijd optimaal gebruikt. Leden uit verschillende politionele diensten hebben reeds een VR-training gekregen. Vanaf januari 2024 komen alle operationele leden uit diverse diensten van PZA aan de beurt. Hierdoor zullen 1.968 operationele politiemedewerkers van Politiezone Antwerpen op een jaar tijd meermaals via virtual reality getraind worden.
De cursisten trainen op een zo realistisch mogelijke manier: dezelfde bewapening (Glock, MP5, FN SCAR, pepperspray, stroomstootwapen en wapenstok), Antwerpse avatars (bv. politiemedewerker in politie-uniform) en in virtuele Antwerpse achtergronden. Het is tevens mogelijk om reële personen (bv. instructeur) te laten fungeren als slachtoffer/verdachte/getuige (cfr. mixed reality) en om te werken met 3D-effecten (bv. integratie van ventilatoren om wind na te bootsen).
Via een uitgebreide “after action review” (debriefingsprogramma) kunnen we per cursist perfect bespreken wie wat op welk moment heeft gedaan en wat het gevolg van diens acties was. Het is met andere woorden een ideale debriefingstool wat maakt dat de leercurve van de politiemedewerker steil omhoog gaat.
We hebben een uitgebreide bibliotheek aan achtergronden en scenario’s. De instructeurs van PZA zijn allen opgeleid om het VR-systeem te gebruiken en om zelf scenario’s te creëren naargelang de leerdoelstellingen.

Kan het project gereproduceerd worden? Kan het voor andere doeleinden worden gebruikt, door andere entiteiten worden overgenomen, op andere sectoren worden toegepast?
Het project kan door andere politiediensten (nationaal en internationaal) gereproduceerd worden. Onze uitgebreide beeldvorming kan gedeeld worden met andere politiediensten zodat zij een gepast VR-product voor hun noden en binnen hun middelen kunnen kiezen. Ons VR-product is gedeeltelijk op maat van PZA gemaakt op basis van onze behoeften doch kan gemakkelijk op maat van een andere politiedienst (andere avatars, achtergronden uit het eigen grondgebied, eigen scenario’s …) gemaakt worden.
De technologie die binnen ons VR-project gebruikt wordt, is zeer performant en ergonomisch (bv. er is geen zware backpack computer nodig om full body tracking te bekomen). Dit maakt dat iedereen (jong/oud, alle maten en gewichten, brildragers …) met dergelijk VR-systeem kan trainen. Quasi ieder fysiek object (bv. brandblusapparaat, specifieke bewapening of uitrusting …) kan op een werkbare manier geïntegreerd worden wat maakt dat deze technologie in diverse sectoren (defensie, brandweer, medische sector …) gebruikt kan worden.
Ons VR-systeem beperkt zich niet tot het trainen op het vlak van geweldbeheersing. Het wordt ook gebruikt voor hr-doeleinden (bv. campagne om nieuwe medewerkers te rekruteren), de aanpak van posttraumatisch stressstoornis (PTSS), samenstellen van stressoefeningen, het leren omgaan met psychiatrische urgenties (bv. EDS), professioneel profileren, omgaan met suïcidale personen (cfr. first speaker), nabootsing van plaatsen delict, herkenning van drugslabo’s en bijhorende precursoren en het spotten van verdachte gedragingen. Het bespaart tevens op rollenspelers, verplaatsingen en munitie. Zoals supra aangegeven, zal het VR-systeem ook verhuurd worden aan andere entiteiten. Het kan zo voor verschillende doeleinden en in verschillende sectoren door meerdere entiteiten gebruikt worden.

De innovatie

Het VR-systeem van PZA is de grootste politionele VR-ruimte ter wereld met een totale VR-ruimte van 824 m² en full body tracking over een VR-veld van 576 m². Er kunnen tot tien cursisten tegelijk (en gelijktijdig op verschillende niveaus) een VR-scenario uitvoeren. De grootte van de ruimte en de mogelijkheid om gelijktijdig met zoveel cursisten tegelijk te trainen is ongekend in het politielandschap. Dit biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de doorzoeking van een gebouw gelijktijdig door tien cursisten op verschillende verdiepingen te laten uitvoeren zodat er optimaal getraind kan worden op teamwork en coördinatie (cfr. AMOK-situatie). Eveneens kan het VR-systeem gebruikt worden om geplande acties op voorhand te trainen. Zo kan de woning van een verdachte in VR nagebootst worden zodat een gerechtelijke huiszoeking voorbereid kan worden.

Het innovatieve karakter van het VR-systeem komt tot uiting door onder meer een ergonomisch full body tracking-systeem, een zeer hoge grafische kwaliteit, realistische bewapening, integratie van reële en virtuele attributen, een zeer snelle 5G-verbinding, een performant after action review-programma, het werken met een optimale pedagogische cyclus en het feit dat eender welk aspect van het politiewerk getraind kan worden.

- Ergonomisch full body tracking: Het volledige lichaam van de cursist wordt via 134 VR-camera’s over het volledige VR-veld tot op de centimeter accuraat getraceerd. Deze VR-camera’s staan in verbinding met kleine lichte sensoren aan de polsen, enkels, wapengordel en VR-bril. In tegenstelling tot andere VR-producten is er dus geen harnas met sensoren en/of zware warme backpack computer nodig. Dit maakt dat enerzijds de voorbereidingstijd (fitten van VR-materiaal) beperkt blijft en anderzijds dat het geheel zeer ergonomisch (geen gewicht/warmte) en dus realistisch/werkbaar is. De beleving en onderdompeling is dermate realistisch dat de cursist “vergeet” dat deze zich in de virtuele wereld bevindt. Uiteraard zijn de nodige veiligheidsmaatregelen in het VR-systeem ingebouwd om te voorkomen dat de cursist ongewenst de reële wereld betreedt (visueel, auditief en tactiel signaal).

- Grafische kwaliteit: De (Antwerpse) achtergronden zijn van zeer hoge kwaliteit. Ook de weergave van de avatars, bewapening, attributen, explosies, weerseffecten … is zeer realistisch. De combinatie van hoogkwalitatieve beelden met 3D-effecten (bv. integratie van ventilatoren om wind na te bootsen) zorgen voor een nog grotere immersie/onderdompeling.

- Realistische bewapening: De cursist wordt in het bezit gesteld van alle bewapening die deze ook operationeel bij zich heeft. Het vuurwapen (individueel en collectief) is een exacte replica van het reële vuurwapen inclusief trekkerdruk en terugslag. In VR worden dezelfde richtmiddelen gebruikt en moeten dezelfde manipulaties uitgevoerd worden (bv. laderwissel) zodat er geen negatief spiergeheugen kan optreden. Ook bewapening zoals de wapenstok, pepperspray of stroomstootwapen wordt in VR waarheidsgetrouw weergegeven en kan als wapen in VR gebruikt worden. Op deze manier kan de-escalerend opgetreden worden en wordt de afbouw van de geweldsspiraal getraind. De bewapening is op maat van de behoeftes van (Belgische) politiezones gemaakt.

- Integratie attributen (props): In het VR-systeem kunnen eindeloos veel attributen toegevoegd worden. Zo hebben we heden verschillende (Antwerpse) voertuigen (combi, BearCat, boot Argus, …), het politie-uniform, explosieven, precursoren, drones, agressieve dieren, huilende kinderen … Desgewenst kunnen deze attributen gemanipuleerd worden. Het is tevens mogelijk om reële attributen toe te voegen zodat er met mixed reality gewerkt kan worden. Niet enkel reële attributen, maar ook instructeurs kunnen live in VR gaan om de rol van een getuige/slachtoffer/dader te vervullen. De avatars worden tevens aangestuurd via artificiële intelligentie (AI). Ze reageren op de gedragingen en bevelen van de cursist. De instructeur kan de kenmerken en acties van de avatar echter ook gemakkelijk op voorhand instellen of live aanpassen naargelang de beoogde lesdoelstellingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te bepalen hoe vaak de ‘dader’ schiet en wat de precisie/trefverhouding van diens schoten zal zijn. Omstaanders kunnen eveneens door de instructeur onbeperkt toegevoegd en aangestuurd worden. De mogelijkheden met de verschillende avatars zijn aldus legio. De variabelen van het VR-systeem, zowel op vlak van hardware als op vlak van scenario’s, zijn op maat van de behoeftes van (Belgische) politiezones gemaakt wat nogmaals het innovatieve karakter van dit project weerspiegelt.

- 5G-verbinding: Het systeem werkt met een zeer snelle 5G-verbinding. Hierdoor zijn er geen vertragingen (lag) en is de ervaring steeds van de hoogste kwaliteit. Het zorgt er tevens voor dat er niet gewerkt moet worden met een zware warme backpack computer. Het ergonomisch voordeel en de stijging van het realisme hierdoor spreken voor zich.

- After action review-programma: Op pedagogisch vlak is dit debriefingsprogramma het belangrijkste aspect van het VR-systeem. Na de VR-training overlopen de cursisten samen met de instructeur de uitgevoerde scenario’s. Het is mogelijk om vanuit ieder perspectief (vrije camera, politieambtenaar, slachtoffer, dader, getuige …) het uitgevoerde scenario op een groot scherm af te spelen. Op die manier kan je zien wie wat wanneer heeft uitgevoerd en welk effect de acties gehad hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit het perspectief van de gecontroleerde persoon te zien hoe de controle is overgekomen (cfr. professioneel profileren). Het debriefingsprogramma bepaalt automatisch relevante mijlpalen (bv. contact met een verdachte, leggen van de vinger op de trekker, het viseren met de loop van een vuurwapen van een getuige/collega …). Ook kan bijvoorbeeld het traject en het effect van een afgevuurde kogel geanalyseerd worden. Het is tevens mogelijk om de beelden van een VR-bodycam of van een VR-(gsm)camera af te spelen. Deze mogelijkheden maken dat de politieambtenaren op een objectieve manier hun acties kunnen analyseren en vervolgens uit hun fouten (en deze van een ander) kunnen leren zodat toekomstige gelijkaardige interventies beter uitgevoerd kunnen worden. De mogelijkheden van het debriefingsprogramma zijn ongezien in het politielandschap en bijgevolg zeer innoverend.

- Pedagogische cyclus: De cyclus bestaat uit het observeren van de medecursisten (zowel live als op de schermen die hun VR-perspectief weergeven), vervolgens zelf een scenario uitvoeren en tenslotte via de after action review het uitgevoerde scenario analyseren. De cursist is met andere woorden steeds aan het leren. Na de debriefing kan de cursist opnieuw (desgewenst eenzelfde) scenario uitvoeren zodat de cyclus opnieuw kan beginnen. Met het VR-systeem is er een maximaal leerrendement wat het niveau van de politieambtenaar verhoogt en bijgevolg de veiligheid van de burger en de maatschappij ten goede komt.

- Alle aspecten van het politiewerk: Eender welk scenario kan op eender welk moment in eender welke omstandigheden getraind worden. Het VR-systeem beperkt zich niet tot het trainen op het vlak van geweldbeheersing (controle persoon, doorzoekingen, reactie op een terroristische aanslag …). Het wordt ook gebruikt voor hr-doeleinden (bv. campagne om nieuwe medewerkers te rekruteren), de aanpak van posttraumatisch stressstoornis (PTSS), samenstellen van stressoefeningen, het leren omgaan met psychiatrische urgenties (bv. EDS), professioneel profileren, omgaan met suïcidale personen (cfr. first speaker), nabootsing van plaatsen delict en drugslabo’s, herkenning van drugslabo’s en bijhorende precursoren en het spotten van verdachte gedragingen. Veel van deze zaken zijn via conventionele trainingsmethoden moeilijk of onmogelijk om na te bootsen.

De uitgebreide mogelijkheden van het VR-systeem zijn zeer innovatief. De training van onze politiemedewerkers zal naar een ongezien niveau getild worden wat de veiligheid van de burgers en de samenleving zeker en vast ten goede komt.

youtube-video-thumbnail
Share This