Studio Coukoe by Cellmade is een kleinschalig textielatelier binnen de gevangenis van Brugge. Enkele jaren geleden is dit Atelier voortgevloeid uit een project van de Vlaamse Overheid rond het aanleren van Digital Skills. Al snel bleek dat er bij de vrouwen veel creativiteit aanwezig was en werd er aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een eigen lijn van accessoires en diensten. In samenwerking met Cellmade werd ondertussen geïnvesteerd in een modern machinepark. Zo kunnen t-shirts, kookschorten, tote-bags volledig op maat van de klant afgewerkt worden door deze te borduren of te bedrukken.
Studio Coukoe probeert zijn ecologische voetafdruk tegelijk te beperken door zoveel mogelijk met recyclagestoffen te werken. Zo krijgt, in eerste instantie, afgedankte stof in Studio Coukoe een tweede leven, een tweede kans. Dit geeft de filosofie van dit Atelier weer, dames een tweede kans geven binnen een zinvolle dagbesteding. De geïnterneerde of gedetineerde vrouwen nemen binnen Studio Coukoe zelf de regie in handen en geven, mits de nodige supervisie, een eigen twist aan hun creaties. Zo is er ondermeer een “Louis Prison” of “Jailvaux” die kan aangekocht worden. Stuk voor stuk eigen ontwikkelde unieke stukken die door de dames zelf werden bedacht.
Door in Studio Coukoe aan de slag te gaan kunnen gedetineerden werken aan, nieuwe, vaardigheden, skills aanleren maar vooral werken aan hun zelfwaarde-gevoel en zichzelf positief ontwikkelen.
Studio Coukoe wil letterlijk komen piepen boven de muren van de gevangenis om te tonen dat (geïnterneerde/gedetineerde) dames meer in hun mars hebben en iets kunnen betekenen.
Cellmade treedt binnen Studio Coukoe op als commerciële partner naar aankoop en boekhouding en neemt ook deels de promotie voor zijn rekening. Dankzij de samenwerking met Cellmade is het ook mogelijk de dames te vergoeden voor hun geleverde diensten.
Criterium 1: Welzijn (4 punten)
De doelgroep waarmee de Zorg in de gevangenis van Brugge werkt zijn geïnterneerde of gedetineerde vrouwen. Vooral in de eerste categorie gaat het over psychisch kwetsbare mensen die niet in de gevangenis thuis horen. Wij proberen hen structuur, zinvolle dagbesteding en zorg op maat te geven. Studio Coukoe is hier een deel van waarbij we naast een mogelijkheid tot werk de dames ook creatief aan de slag kunnen laten gaan. Wie weet ontdekken ze vaardigheden bij zichzelf waarvan ze het bestaan nog niet wisten. De dames worden intellectueel uitgedaagd maar ook voor wie geen voorkennis heeft kan er op maat gewerkt worden. Naast een zinvolle creatieve invulling kunnen ze met Studio Coukoe ook een centje bijverdienen.
Criterium 2: Maatschappelijke betrokkenheid (3 punten)
Studio Coukoe is volledig voor en door onze dames ontstaan en opgebouwd. Het project was carte-blanche waarbij er door een brainstorm werd nagegaan waar de noden, expertise en creativiteit lagen. Zo ontstond het idee om een Atelier rond textiel op te bouwen en een eigen lijn met artikelen aan te maken. Deze eigen gemaakte items zijn volledig ontworpen door de dames zelf. Zij staan zelf aan de wieg van de ideeën en tot op heden nemen zij het leeuwendeel van het productieproces in eigen handen. Eigen inbreng en creativiteit houden we hoog in het vaandel zodat Studio Coukoe echt iets van hen zelf is. Via Cellmade kunnen we vervolgens ook buiten de muren van de gevangenis treden door promotie, brochures en het online gaan via social media.
Criterium 3: Toegankelijkheid en inclusie (3 punten)
Onze doelgroep bestaat uit dames met een handicap en/of stoornis. Op zich hanteren we géén exclusie-criteria en kan iedereen die interesse heeft instappen in het Atelier. Voor dames zonder enige voorkennis kan zelfs vorming gegeven worden door personeel of gedetineerden. Studio Coukoe is na een aantal een vast gegeven geworden op de vrouwenafdeling.
