Vloot is een rederij gespecialiseerd in het management van overheidsvaartuigen en dit zowel op het vlak van operationele inzet, technisch beheer en scheepsbouw. Ze maakt via het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) deel uit van de Vlaamse overheid en staat mee in voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer.
Daarnaast spelen het agentschap MDK en Vloot een cruciale rol in het aanbod voor openbaar personenvervoer over water op verschillende locaties in Vlaanderen. Het transport via het water is een belangrijk alternatief voor de wagen op strategische verkeersaders, zowel voor recreatieve verplaatsingen als voor woon-werkverkeer.
Als ‘Reder van de Overheid’ erkent Vloot al jaren de noodzaak en ambitie om een duurzame bijdrage te leveren aan de scheepvaartsector. In 2021 brachten we ons eerste volledig elektrische passagiersvaartuig in de vaart, waarmee een belangrijke stap is gezet naar de verduurzaming van de veerdiensten. Onze ambitie is om tegen 2030 minstens de primaire vaartuigen op alle locaties waar Vloot veerdiensten uitbaat, te vergroenen en zo onze ecologische voetafdruk aanzienlijk te reduceren.
Dankzij de ervaring die Vloot de laatste jaren opdeed sinds de bouw van de eerste elektrische veerboot en onze passie voor innovatie en mobiliteitsoplossingen, is er in 2024 een bestek gelanceerd voor het ontwerpen en bouwen van een elektrisch veer voor de locatie Kruibeke-Hoboken. De bouw van de nieuwe volledig elektrische veerboot ‘Scheldestroom’ is momenteel in volle gang. De kiellegging van het vaartuig is ondertussen succesvol voltooid waardoor de vorm van de veerboot al mooi zichtbaar is.
Naast de klimaatwinst biedt de ‘Scheldestroom’ ook voordelen op het gebied van geluidsreductie. Door de afwezigheid van een conventionele verbrandingsmotor vaart de veerboot geruisloos, wat bijdraagt aan een stillere en aangenamere omgeving voor zowel passagiers, bemanning en natuur.
Wat dit project nog innovatiever maakt, is de vooruitziende blik op toekomstige milieutechnologieën. De veerboot is ontworpen met het oog op een mogelijke ombouw naar methanol, een alternatieve brandstof die nog schoner kan zijn dan elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat de ‘Scheldestroom’ niet alleen nu, maar ook op lange termijn een duurzame vervoersoplossing biedt.
Hoewel de bouw van de ‘Scheldestroom’ goed op schema ligt, zijn er nog enkele technische uitdagingen die worden aangepakt in de detailengineering. Dit garandeert niet alleen de duurzaamheid van het vaartuig, maar ook het comfort en de veiligheid van de passagiers. De veerboot zal naar verwachting vanaf oktober 2025 operationeel worden ingezet voor de veerdienst in Kruibeke – Hoboken.
Dankzij de ervaring die het agentschap MDK en Vloot de laatste jaren opdeed en onze passie voor innovatie en mobiliteitsoplossingen, zijn we enorm trots op dit sterk staaltje technologie. Dit voortrekkersproject in duurzame mobiliteit symboliseert onze toewijding aan innovatie en klimaat en de realisatie van een belangrijke verbetering aan de kwalitatieve transportinfrastructuur op de Schelde.
Criterium 1: Bijdrage aan duurzaamheid (5 punten)
In ons streven naar innovatie, duurzaamheid en klantgerichtheid lopen heel wat projecten rond scheepsbouw. Vloot volgt van begin tot einde de bouw van nieuwe vaartuigen en de ombouw van bestaande vaartuigen op. Deze projecten verlopen volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en binnen een milieubewust kader.
Innovatieve ontwerpen die zowel mens als klimaat ten goede komen, winnen steeds meer aan belang. Efficiënte rompontwerpen, verminderd energieverbruik, alternatieve technologieën, duurzamere materiaalkeuzes en verbeterde ergonomie voor de bemanning zijn allemaal cruciale factoren. Samen met verschillende collega’s worden deze elementen gecombineerd om, in samenwerking met de ingenieurs van de scheepswerf, tot het optimale ontwerp te komen. Dit vormt een boeiende uitdaging. Scheepsbouw is geen ‘one man show’, maar het resultaat van een collectieve inspanning van het gehele team.
Een volgende cruciale stap in het vergroeningstraject zal Vloot de huidige veerboot in de verbinding Kruibeke – Hoboken vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. De ‘Scheldestroom’ is een volledig elektrisch aangedreven vaartuig, wat betekent dat het een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal realiseren in vergelijking met traditionele dieselveerboten. Dit draagt niet alleen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit rond de veerdienst, maar ondersteunt ook de bredere doelstellingen van Vloot en bij uitbreiding het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien wordt de veerboot ontworpen met de mogelijkheid om in de toekomst te worden omgebouwd naar methanol, een alternatieve brandstof die mogelijk nog milieuvriendelijker is dan elektriciteit. Hierdoor biedt de ‘Scheldestroom’ niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn een duurzame vervoersoplossing.
De totale uitstoot van de veerdienst in Kruibeke – Hoboken bedraagt afgerond 357.000 kg CO2 per jaar. Door het bouwen van een elektrisch vaartuig zal de CO2 uitstoot gereduceerd worden met 95%. Bovendien zal een betere rompvorm resulteren in minder vaarweerstand. Naast de klimaatwinst biedt de ‘Scheldestroom’ ook voordelen op het gebied van geluidsreductie, omdat het vaartuig geruisloos vaart door de afwezigheid van een conventionele verbrandingsmotor.
Vloot streeft ernaar om tegen 2030 de primaire vaartuigen van de zeven veerdiensten die zij zelf beheert te verduurzamen. Op de lange termijn is het doel om alle veerboten te elektrificeren. Daarnaast zal het agentschap MDK in de nabije toekomst ook nagaan waar vergroening mogelijk is bij de veerdiensten die in concessie zitten. Gezien het feit dat vergroening bij veel organisaties hoog op de agenda staat, kan deze innovatieve oplossing ook worden toegepast bij andere publieke organisaties en private rederijen, zowel nationaal als internationaal.
Criterium 2: De impact op de burgers (5 punten)
De eindgebruikers en begunstigden van de (elektrische) veerdienst in Kruibeke-Hoboken zijn economische actoren en burgers. In 2024 werden er in totaal 373.653 fietsers en 82.039 voetgangers overgezet.
Hoewel de eindgebruikers van de veerdienst niet rechtstreeks betrokken zijn bij het ontwikkelingstraject, hechten wij veel waarde aan hun ervaringen en feedback. Om beter inzicht te krijgen in de tevredenheid van onze veergebruikers, hebben we in 2022 een enquête uitgevoerd. De resultaten van deze enquête tonen aan dat 80% van de bevraagde gebruikers van de veerdienst in Kruibeke-Hoboken zeer tot uiterst tevreden is over onze dienstverlening. In 2025 staat een nieuwe klantenbevraging gepland om de tevredenheid verder te monitoren en te verbeteren.
Vloot houdt nauwlettend toezicht op zowel de bouw van nieuwe vaartuigen als de ombouw van bestaande schepen, van begin tot eind. De voortgang van deze projecten wordt regelmatig bijgewerkt en gedeeld via onze interne nieuwsbrief alsook op onze website.
Het verminderen van CO2-uitstoot biedt aanzienlijke voordelen voor de samenleving, zoals een verbeterde gezondheid en een groenere, duurzamere toekomst. Dit doel kan alleen worden bereikt door de gezamenlijke inspanningen van individuen, gemeenschappen en overheden. Vloot streeft ernaar om het voortouw te nemen in deze inspanningen.




