Kinderopvang in het woonzorgcentrum

Aarzel niet om de boodschap over je project te verspreiden door het te delen op je netwerken!

Kinderopvang is onmisbaar voor vele gezinnen en vaak een moeilijke puzzel om te leggen. Ook bij onze medewerkers merkten we de moeilijkheden in de zoektocht naar kinderopvang en de vele vakantie aanvragen tijdens de schoolvakanties.

Tegelijkertijd krijgt het merendeel van onze bewoners spontaan een glimlach op hun gezicht of worden zij positief geprikkeld wanneer kinderen of dieren aanwezig zijn in het woonzorgcentrum. 
Hierin zagen we dus wel een uitdaging om beide zaken te combineren: enerzijds tegemoet komen aan de vraag van onze medewerkers naar kinderopvang en anderzijds een betekenisvol moment creëren voor onze bewoners.
Ook voor kinderen is het vaak fijn om te zien waar hun mama of papa werken, wat zij nu eigenlijk doen op hun werk, wie woont er in een woonzorgcentrum, …

Het leek ons een win – win situatie waardoor het idee is gegroeid om effectief iets uit te werken rond kinderopvang in ons woonzorgcentrum tijdens de schoolvakanties.

Criterium 1: Welzijn (4 punten)

Wij merken dat de kinderopvang letterlijk leven in huis brengt. Kinderen zijn ongedwongen, er is geen drempel. Zonder nadenken leggen ze contact met de bewoners. Het verbindt verschillende generaties en maakt heel wat los bij de verschillende betrokkenen.
Zo is het als mama bijvoorbeeld fijn om je kind mee te nemen naar het werk en te laten zien wat je daar precies doet. Of als bewoner die haar hele leven voor de klas heeft gestaan zorgt dit voor een fijne terugblik naar het verleden. 
Niet alleen het mentale welzijn van onze bewoners wordt positief geprikkeld, ook de fysieke activiteit. Je zou ervan verschieten welke bewegingen en spierkracht er allemaal gebruikt en gestimuleerd wordt bij contact name of bijvoorbeeld bij deelname aan een gezamenlijke bewegingsactiviteit. 
Sommige kinderen zijn ondertussen al enkele keren naar de kinderopvang gekomen en zien uit naar hun terugkomst en activiteiten met specifieke bewoners. Ze maken zelfs tekeningen die ze dan uiteraard persoonlijk willen afgeven. 
De kinderen zijn ook onder de indruk dat ze mee mogen naar het werk van hun ouder(s).

Met deze kinderopvang willen we ook sterk inzetten op het mentale welzijn van onze collega’s en hopen we de druk of stress die een vakantieplanning soms met zich mee brengt te verlagen.

Criterium 2: Maatschappelijke betrokkenheid (3 punten)

De ouderenzorg is ons gekend, maar kinderopvang (op professioneel gebied) was onbekend terrein.
Ons eerste aanspreekpunt was daarom het Huis van het kind Schoten, zij informeren en adviseren o.a. over kinderopvang en via hen zijn we in contact gekomen met vzw Kios.

Vzw Kios staat in voor de naschoolse opvang in verschillende Schotense basisscholen. 
Tijdens de schoolvakanties hebben zij het iets rustiger waardoor zij professionele ondersteuning konden bieden en dus een ideale partner zijn voor onze kinderopvang.
We organiseren kinderopvang van 6.30u tot 17u om zo ook medewerkers die vroege shiften werken, de mogelijkheid te kunnen bieden tot kinderopvang.
Tijdens de testweek (krokusvakantie 2024) werden de medewerkers van Kios bijgestaan door onze woon -en leef begeleiders om zo optimaal mogelijk te begeleiden en tegelijkertijd ons huis en de bewoners te leren kennen. 

Na de testweek in februari 2024 hebben we een bevraging gedaan bij de collega’s d.m.v. een enquête en bij de bewoners via de bewonersraden. Met Kios was er een evaluatiemoment ingepland en na verzameling van alle feedback zijn we verder aan de slag gegaan met inplannen kinderopvang, want het was zeer duidelijk dat dit voor herhaling vatbaar was!
Wegens de positieve ervaringen met de medewerkers van Kios hebben we ook in 2025 de samenwerking met hen verder gezet.

Voor de inrichting van het lokaal voor de kinderopvang hebben we o.a. gebruik gemaakt van “Hoplr”.
Hoplr is een sociaal netwerk voor de buurt. Zij helpen lokale overheden met buurtgerichte communicatie, buurtwerking en burgerparticipatie.
Via de Hoplr applicatie hebben we de vraag gesteld wie er kon helpen om bepaald materiaal te bezorgen voor onze kinderopvang en was de buurt op de hoogte van het project.

Criterium 3: Toegankelijkheid en inclusie (3 punten)

Als organisatie zetten wij sterk in op het intergenerationeel werken. Wij maken dan ook samen met het paramedisch team een planning op. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd in huis samen met de kinderen. De kinderen nemen deel aan activiteiten op de verschillende verdiepen of de bewoners gaan naar beneden naar de kinderopvang om bijvoorbeeld een spelletje te spelen.
Er wordt bij inplanning van de activiteiten rekening gehouden met de leeftijden van de kinderen, de weersomstandigheden, gemeenschappelijke interesses, maar het kan evengoed een uitwisseling zijn waarbij de kinderen bijvoorbeeld de bewoners stimuleren of andersom waarbij de bewoners een bijdrage leveren voor de kinderen.
Voorbeeld een spel met de beleefTV waar het kind vaak meer digitale kennis heeft en de bewoner helpt of stimuleert, maar evengoed bij wandelmomenten in de omgeving waar de bewoners gepassioneerd over het Schoten van vroeger vertellen met tot daarvoor onbekende weetjes voor de kinderen.

Als vertrekbasis voor locatie van de kinderopvang hebben we in huis een ruime vergaderzaal die we hadden omgetoverd als tijdelijk speelparadijs.
Onze ergotherapeuten zijn betrokken geweest bij de inrichting van het lokaal en hebben samen met de medewerkers van Kios ingestaan voor het in orde brengen van de nodige voorzieningen en meubilair zoals vb. speelmatten, drinkbekers, veilig speelgoed, opbergmateriaal, kinderveilig kleurmateriaal, …
Door de eigen ruimte hadden de kinderen een lokaal waar ze veilig kunnen verblijven, spelen en zelfs tot rust komen.
Bewoners die in huis graag rondwandelen hadden er op die manier een extra halte bij om eventueel te komen kijken naar de kinderopvang.

Naast spel en plezier wordt er ook gedacht aan (gezonde) voeding.
Zo krijgen de kinderen in de voormiddag steeds een stuk fruit, ’s middags een tas soep en in de namiddag een koek welke door onze interne keuken werd voorzien.
Water is ook steeds ter beschikking. Enkel boterhammen voor ’s middags wordt gevraagd om zelf te voorzien.


De interne communicatie is via verschillende kanalen verlopen:
• de bewoners en de bezoekers via de maandelijkse huiskrant, affiches en activiteitenkalenders
• het personeel via de maandelijkse nieuwsbrief, via mail en inschrijvingsformulieren op verschillende centrale personeelsplaatsen

Elke medewerker van de Woonzorggroep Voorkempen kan gebruik maken van de kinderopvang mits inschrijving en betaling van een (symbolische) 5 euro voor een hele dag kinderopvang. 
Dit ook mede ter bevestiging van de inschrijving.

Naar aanleiding van de artikels die verschenen zijn in de Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Lokaal (maandelijkse krant VVSG) en de reportage op ATV, hebben we verschillende vragen gekregen rond onze werking. We hebben al verschillende organisaties op weg geholpen die met hetzelfde idee speelde door onze informatie en ervaringen te delen.

Share This