Aarzel niet om de boodschap over je project te verspreiden door het te delen op je netwerken!

Levendige ontmoetingsplaats

De buurttuin De Groene Corridor is een levendige ontmoetingsplaats te midden van een landschap in ontwikkeling. Buurtbewoners komen hier samen om te genieten van de natuur en een gezellige babbel.  Dit project kwam tot stand in samenspraak met de buurt en de afdeling Natuur en Bos en is ontworpen met het oog op duurzaamheid.

Geïntegreerd waterbeheer

De plannen voor de Groene Corridor houden rekening met de hogere grondwaterstand.  Het regenwater van de nabijgelegen verkavelingen voedt de verschillende wadi’s en grachten langs het (fiets)pad.  Enkel bij uitzonderlijk hoge waterstanden wordt het water naar nabijgelegen grachten geleid, wat bijdraagt aan een gebalanceerd waterbeheer.

Kindvriendelijke natuurspeeltuin

Voor kinderen is de Groene Corridor een paradijs om te ravotten en om te ontdekken in een veilige, natuurlijke omgeving.  Eenmaal ook kikkers, salamanders, vogels, egels en allerhande insecten deze locatie ontdekt hebben, vormt de blauwgroene verbinding, aangevuld met bomen, hagen en bloembollen, een ideaal gebied om op verkenning te gaan in de natuur.

Recreatie en ontspanning

Het gebied vormt een rustpunt voor fietsers, wandelaars, joggers en alle andere recreanten.  Zitbanken, picknicktafels en een waterfonteintje nodigen uit om even te ontspannen. De oude bomen dienen als schaduwrijke rustplaatsen en de natuurlijke speelelementen bieden mogelijkheden om avontuurlijk te spelen.

Fietsvriendelijke infrastructuur

De Groene Corridor is een belangrijke schakel in een groter fietsplan.  Onder andere dankzij subsidies van het Kopenhagenplan en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling is deze realisatie de invulling van een ‘missing link’ tussen verschillende fietsroutes. Samen met het nabijgelegen Zwynswege is het ook een verbinding met de buurgemeenten Veurne en Koksijde. 

Daarnaast biedt de Groene Corridor en veilig alternatief voor de Stationsstraat, een gewestweg zonder fietspaden. De buurttuin vormt een veilige corridor tussen de Houtstraat, de woonwijk Cosynmolen-Topweg, de Noordhoekstraat, de verkaveling Heldenwijk en het centrum van Adinkerke-noord en de St. Pietersbasisschool.

Pluktuin en boomgaard

Een bijzonder kenmerk van De Groene Corridor is de pluktuin-boomgaard, waar bezoekers seizoensgebonden fruit kunnen plukken en kunnen genieten van de overvloed aan lekkers uit de natuur.

De Groene Corridor is een veelzijdige en rustgevende plek waar natuur en gemeenschap samenkomen in harmonie.

Criterium 1: Duurzaamheid (5 punten)

Het project “Buurttuin Groene Corridor” voldoet aan het criterium ‘duurzaamheid’ op verschillende niveaus.

  1. Natuurbehoud en ecologische waarde
  • Bestaande waardevolle bomen werden behouden en nieuwe soorten aan, zoals appelbomen, meidoorn en tamme kastanje, werden aangeplant.  Dit versterkt de biodiversiteit.
  • Maatregelen zoals de aanleg van heggen, het graslandbeheer en de integratie van een pluktuin-boomgaard, dragen bij aan de ecologische samenhang en bevorderen de aanwezigheid van vogels, insecten en andere fauna.
  • De combinatie van waterpartijen en beplanting creëert een aantrekkelijke habitat voor dieren zoals kikkers, salamanders, vogels en egels.
  1. Sanering en waterbeheer
  • Een geïntegreerd waterbeheer met wadi’s en grachten die regenwater opvangen van nabijgelegen verkavelingen was een uitgangspunt bij de herinrichting van de site.
  1. Sociale duurzaamheid
  • De buurttuin biedt een veilige en toegankelijke ontmoetingsplek voor buurtbewoners van alle leeftijden, wat sociale cohesie versterkt.
  • Er zijn speelelementen en een natuurspeeltuin voor kinderen, wat het project inclusief maakt en de verbinding tussen generaties stimuleert.
  1. Klimaatbestendigheid
  • De waterstructuur met wadi’s draagt bij aan een betere waterinfiltratie en vermindert het risico op droogte en overstromingen.
  • De combinatie van groenblauwe elementen helpt om hitte-eilandeffecten in de omgeving tegen te gaan.
  • De hoge bomen zorgen voor natuurlijke schaduw en verkoeling, wat de impact van klimaatverandering op de leefomgeving vermindert.
  1. Duurzame mobiliteit
  • De Groene Corridor biedt een veilig fietsalternatief voor de drukke Stationsstraat, wat duurzaam vervoer stimuleert.

Criterium 2: Maatschappelijk karakter (3 punten)

Inclusie van verschillende bevolkingsgroepen

  • De tuin is een ontmoetingsplek voor alle generaties, met zones voor spel, recreatie en rust.
  • Ouderen kunnen genieten van de rustbanken en de schaduwrijke plekken, terwijl kinderen en jongeren zich uitleven op de natuurlijke speelelementen.
  • De pluktuin-boomgaard moedigt buurtbewoners aan om samen te komen en te genieten van lokaal geteeld fruit, wat bijdraagt aan gemeenschapsvorming.

 Inpasbaarheid in de bestaande omgeving

  • De buurttuin verbindt verschillende woonwijken en buurten op een natuurlijke manier, waardoor het project naadloos aansluit op de leefomgeving.
  • De aanleg van heggen, bomen en graslanden sluit aan bij de ruimtelijke identiteit van de regio, wat zorgt voor een harmonieuze inpassing in het landschap.
  • Door samenwerking met de afdeling Natuur en Bos en inspraak van de bewoners is de inrichting afgestemd op de bestaande noden en waarden van de omgeving.

Criterium 3: Innovatie (2 punten)

  • Het geïntegreerde wadi-systeem en de natuurlijke grachten vormen een slimme oplossing voor waterbeheer, waarbij regenwater wordt opgevangen en infiltratie in de bodem wordt gestimuleerd.
  • De waterstructuur is zo ontworpen dat ze niet alleen functioneel is, maar ook een ecologische en educatieve waarde heeft. Ze draagt bij aan de biodiversiteit en biedt een kans om de lokale bevolking bewust te maken van duurzaam waterbeheer.
Share This