BAZAAR
Woonzorgcentrum De Mey
Society & Wellbeing
Projectomschrijving
Samen met het expertisecentrum dementie Paradox, het productiehuis COLIBRIcollectief, expertisecentrum dementie Vlaanderen, de Vlaamse Overheid én Stef Bos hebben wij een mini-documentaire gemaakt over het leven van personen met dementie in ons woonzorgcentrum De Mey Wachtebeke. Op deze manier willen we een genuanceerd beeld geven over de ziekte dementie en willen we Vlaanderen alert maken voor de aandoening. Eén op vijf maakt kans om geconfronteerd te worden met dementie. Hoe ouder men wordt, hoe hoger dit cijfer. Echter wordt veel te snel gedacht dat personen met dementie niets meer kunnen. In onze mini-docu kan je op een unieke wijze zien dat dit niet helemaal klopt! Meer info kan je vinden op onze pagina: https://wachtebeke.be/bazaar-wzc-de-mey.
Welzijn
Door dit project tonen we hoe personen met dementie vanuit hun mogelijkheden kunnen benaderd worden. BAZAAR staat voor beeldvorming, autonomie, zinvolle dagbesteding, aandacht voor mogelijkheden, acceptatie van beperkingen en respect. Zes fundamentele bouwstenen om goede zorg te bieden. Om BAZAAR te laten leven in Wachtebeke, en ver daarbuiten, hebben we een eigen bier op de markt gebracht. Op het etiket staat een schilderkunstwerk gemaakt door iemand met dementie. Hoe wij het welzijn van burgers verbeteren? Personen met dementie zijn méér dan hun ziekte, en dat is de allerbelangrijkste boodschap die we trots uitdragen.
Maatschappelijke betrokkenheid
Wachtebeke werd via diverse kanalen geïnformeerd over het project. Niet alleen bewoners, familie en vrijwilligers van het WZC, maar ook plaatselijke verenigingen werden mee betrokken in diverse onderdelen van het project. Dat Wachtebeke zichzelf op de kaart zet om aandacht voor personen met dementie als prioriteit te zien, zegt meer dan genoeg. Stef Bos, Wachtebekenaar, kwam speciaal vanuit Zuid-Afrika overgevlogen om een herwerkte versie van 'breek de stilte' live te komen zingen als eerbetoon.
Toegankelijkheid en inclusie
De inclusie van personen met dementie in de maatschappij is topprioriteit. Zij zijn méér dan de ziekte, ze zijn en blijven een persoon en willen nog steeds van waarde zijn voor en in de maatschappij. Door een genuanceerde beeldvorming te bieden krijgt de maatschappij een duidelijker zicht op wat hun mogelijkheden en talenten zijn. De focus ligt op de kwaliteiten, en niet louter op de aandoening en/of beperkingen. Dementie komt steeds vaker en vaker voor. De kans dat het in je eigen omgeving jou raakt is vrij groot. Door aandacht en bewustwording rond het thema te stimuleren (zoals met BAZAAR) zorgen we voor meer begrip in de samenleving.