Vierarmentunnel: BIM-model bestaande toestand

Agentschap Wegen en Verkeer

Urban Development & Infrastructure & Mobility

Projectomschrijving

Het project ‘Vierarmentunnel: BIM-model bestaande toestand’ is een voorbeeld van hoe het Agentschap Wegen en Verkeer gedetailleerde BIM-modellen laat maken van de tunnels in haar beheer. Deze modellen geven niet alleen op korte termijn een beter structureel en operationeel inzicht in de complexe opbouw en installaties van de tunnels, maar ze zullen ook dienen als vertrekpunt voor het voorbereiden van de komende renovatiedossiers en onderhoudswerkzaamheden. Het doorzoeken van duizenden plannen, dikwijls verouderd, behoort zo tot het verleden.

Het project ‘Vierarmentunnel: BIM-model bestaande toestand’ maakt deel uit van een grotere opdracht waarin het Agentschap Wegen en Verkeer (TOV - Tunnel Organisatie Vlaanderen) heel gedetailleerde BIM-modellen laat maken van de tunnels in haar beheer. Deze modellen van de bestaande toestand van de tunnels geven op korte termijn een beter inzicht in de complexe structuur van de tunnels en alle daarbij horende infrastructuur en technische installaties (uiteraard de rijwegkokers, maar ook o.a. dienstgebouwen, pompgebouwen, leidingenkokers,…). Het model geeft nu reeds inzichten in het operationeel beheer en de exploitatie van de tunnel en zijn installaties, inzichten die vroeger moeilijker waren door het ontbreken van een gecentraliseerd en gecoördineerd zicht op de tunnel.

Daarnaast moeten deze modellen ook dienen als vertrekpunt en solide basis voor het voorbereiden van de komende tunnelrenovatiedossiers en onderhoudswerkzaamheden. Die komende ontwerpen en werkzaamheden zullen zich ook vertalen in het continu bijwerken van de BIM-modellen die zo opnieuw de reële as-is situatie zullen voorstellen, klaar voor verder gebruik tijdens het beheer, onderhoud en exploitatie van de tunnels. Niet alleen de 3D-voorstelling, maar ook de koppelingen met andere informatiebronnen is van grote meerwaarde. Daarom zal het BIM-model ook ingezet worden in training, opleiding en exploitatie van de tunnel in samenwerking met alle stakeholders.

De opbouw van digitale informatiemodellen van onze tunnelinfrastructuur zorgt voor één centraal punt waar alle beschikbare informatie over die infrastructuur en installaties verzameld, gevisualiseerd en beschikbaar is. Het doorzoeken van duizenden plannen, dikwijls verouderd, behoort zo tot het verleden. In eerste instantie is in dit project gefocust op het verzamelen en verwerken van alle beschikbare informatie in een geometrisch heel gedetailleerd centraal BIM-model. Bestaande plannen en technische informatie werden waar nodig aangevuld met o.a. laserscanning om ontbrekende informatie aan te vullen en te kunnen modelleren. Wanneer de OTL-datastandaard verder is uitgebreid met o.a. SB260-objecten, zullen in een latere fase deze BIM-modellen nog verder aangepast en aangevuld worden om volledig OTL-conform te kunnen dienen als digitale bron van de tunnel-assets in beheer van AWV.

Technische Innovatie

In dit project is BIM in alle betekenissen van het woord toegepast: er is naast een (3D-)model, ook intensief samengewerkt tijdens de modelling fase (= verschillende projectpartners die het model samen vormgeven). Nu zal het model gebruikt worden om de aankomende tunnel renovaties voor te bereiden, wat ook kan beschouwd worden als BIM(anagement). Daarnaast werden ook duizenden plannen, technische fiches etc samengebracht in één centraal model, dat ons inzicht geeft in de complexe structuur van een tunnel, zodat we deze beter kunnen beheren en onderhouden en het model verder kunnen gebruiken voor verschillende simulaties (evacuatie, neerslag, brand..).

Duurzaamheid

Economische duurzaamheid: Maximaal hergebruik van data over de verschillende projectfasen en -partners heen. Sociale duurzaamheid: Vlotte, veilige en duurzame mobiliteit voor alle weggebruikers. Ecologische duurzaamheid: Afbraak minimaliseren en hergebruik of veilig afvoeren van materialen maximaliseren.

Originaliteit

Niet alleen de schaal waarop BIM wordt toegepast, maar de hele visie achter het BIM verhaal, is origineel te noemen. Zo standaardiseert AWV al haar opdrachtdocumenten, maar zijn we ook bezig met de opbouw van een ObjectTypenBibliotheek, waarin de informatiebehoefte over al onze assets wordt vastgelegd. Door de OTL voor alle domeinen (SB250/260/270) te voorzien, kan deze standaard breed ingezet worden in het volledige beleidsdomein MOW, o.a. voor dit tunnelproject dat objecten bevat vanuit al deze domeinen. Daarnaast is er in dit project ook gebruikt gemaakt van scan-to-bim technologie als innovatieve technologie om BIM-modellen efficiënt op te bouwen

Share This