Laat je niet in 't zak zetten

Politiezone Minos

Security & Safety

Projectomschrijving

Onze maatschappij digitaliseert meer en meer. Meer mensen zijn onlineactief en dat is fraudeurs niet ontgaan. Cybercrimininaliteit is namelijk een fenomeen dat de laatste jaren, en zeker in coronatijden, enorm gestegen is. Er zijn veel vormen van cybercrime zoals phishing, whalingen emotiefraude. Al deze vormen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: onvermoede slachtoffers op een dwaalspoor brengen en meedogenloos oplichten. De inventiviteit van criminelen rond digitale oplichting kent geen grenzen. Daarom werkt politiezone Minos mee aan de bewustwording van de bevolking rond cybercrime.

We zijn al een tijdje bezig met sensibilisering van de burger op sociale media. Hiermee bereiken we echter niet iedereen, en juist daarom zijn wegestart met een offline campagne: ‘Laat je niet in ’t zak zetten!’. Wat heeft bijna iedereen dagelijks nodig? Brood! Broodnodig dus. Met dit in het achterhoofd werden er broodzakken met een opdruk verdeeld over een 25-talbakkers in onze zone. Op deze broodzakken kan de titel van de campagne en enkele preventietips teruggevonden worden.

Wat willen we nu juist bereiken met deze campagne? We willen de burgers attent maken op de gevaren van online oplichting. Daarnaast willen we dat er meer aangiftes gedaan worden en minder slachtoffers vallen. Als we meer aangiftes krijgen, hebben we meer informatie over de daders wat van grootbelang is. Online oplichters kunnen namelijk veel geld stelen dat nooit meer gerecupereerd kan worden.

Technologie & Diversifiëring

Het is één van onze prioriteiten om de burger op de hoogte te stellen en te sensibiliseren. Om dit te realiseren, maken we gebruik van multimedia en klassieke media: denk maar aan onze sociale mediakanalen, affiches, onze BIN-netwerken, enzovoort. We gebruiken alle soorten technologie om de burger optimaal te kunnen bereiken. Maar dit  is niet altijd even gemakkelijk. Wehebben te maken met een paradox: onze maatschappij is meer gedigitaliseerd, maar toch is niet iedereen bereikbaar via sociale media. Daarom lanceren we deze offline campagne. Bovendien wordt er ook gekeken naar het doelpubliek: dilemma's en vragen voor aspiranten (studenten politieschool), lokale politie, federale politie, burgerpersoneelsleden, leidinggevenden,... Ze kunnen het spel ook zelf voeden met een dilemma die ze willen bespreken! Het voordeel van deze game is dat onze thema's telkens kunnen uitgebreid worden naar geland de noden van de geïntegreerde politie en maatschappij. Een Franstalige versie komt er op 01/01/22.

Wat zijn de tot nu toe geboekte resultaten/vooruitgang?

Dankzij deze campagne is het aantal aangiftes verdubbeld. We merken een duidelijk verschil tegenover vroeger: de burger is alerter, gebruikt onze tips en laat zich niet zomaar in ’t zak zetten. Ook merken we dat de burgerzijn schaamte overwonnen heeft, wat ineen substantiële verhoging van aangiftes resulteert.

Share This