Elektrische veerboot voor de veerdienst in Nieuwpoort

DAB Vloot

Climate Responsibility

Projectomschrijving

DAB Vloot organiseert openbare watergebonden personenmobiliteit op verschillende locaties in Vlaanderen. Het transport via het water is een belangrijk alternatief voor de wagen op strategische verkeersaders, zowel voor recreatieve verplaatsingen als voor woon-werkverkeer. Momenteel zijn er 7 veerdiensten: Nieuwpoort, Oostende, Langerbrugge, Terdonk, Bazel Hemiksem, Kruibeke Hoboken en Sint-Anna. Deze veerdiensten zijn een dienst van openbaar nut en zijn gratis.

Vloot kent al jaren de noodzaak en ambitie om als ‘Reder van de Overheid’ een duurzame rol te spelen in de scheepvaart. Getuige hiervan is onder meer het milieuzorgsysteem gebaseerd op en gecertificeerd volgens de ISO 14001. Daarnaast heeft Vloot in 2021 en in 2022 de twee eerste volledig elektrische passagiersvaartuigen in de vaart gebracht: de ‘Raveel ontmoet Ensor’ en de ‘Op Stroom’. Deze elektrische veren worden ingezet op de publieke veerdiensten in Oostende en Antwerpen.

Ook in de toekomst wenst Vloot het aspect duurzaamheid in zijn visie en strategie verder te verankeren en hierin een vooruitstrevende rol op te nemen. Gezien het succes van de elektrische personenveren in Oostende en Antwerpen heeft Vloot in 2021 een bestek gelanceerd voor het ontwerpen en bouwen van een elektrisch veer voor de locatie Nieuwpoort. De nieuwe veerboot is gelijkaardig aan de reeds bestaande elektrische veerboot ‘Raveel Ontmoet Ensor’ maar bij de bouw ervan werd rekening gehouden met de bestaande ‘kinderziekten’. De veerboot heeft een capaciteit van 50 passagiers en 20 fietsen en zal vanaf november 2023 operationeel worden ingezet voor de veerdienst in Nieuwpoort.

Momenteel heeft Vloot een veerdienst in Nieuwpoort waarbij er één vaartuig operationeel is. Deze veerboot wordt aangedreven door dieselmotoren, wat een CO2 uitstoot met zich meebrengt. De veerdienst verzorgt een oeververbinding tussen de stadskern en het natuurreservaat en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden. In 2022 werden er in totaal in Nieuwpoort 65.235 tweewielers en 137.622 voetgangers overgezet.

Bijdrage aan duurzaamheid

In ons streven naar innovatie, duurzaamheid en klantgerichtheid lopen heel wat projecten rond scheepsbouw. Vloot volgt van begin tot einde de bouw van nieuwe vaartuigen en de ombouw van bestaande vaartuigen op. Deze projecten verlopen volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en binnen een milieubewust kader.

Ook in de toekomst wenst Vloot het aspect duurzaamheid in zijn visie en strategie verder te verankeren en hierin een vooruitstrevende rol op te nemen. De verdere CO2 reductie van onze vaartuigen vormt een cruciale uitdaging in dit toekomsttraject. Enkel als wij de innovatieve kaart trekken, zullen wij hierin kunnen slagen.

Als eerstvolgende cruciale stap in dit vergroeningstraject zal Vloot binnen de veerdienst in Nieuwpoort de huidige veerboot vervangen door een groen alternatief. Dit project past perfect binnen de strategieën van de Vlaamse Overheid om op innovatieve wijze duurzaamheid te verzekeren. Door het gebruik van fossiele brandstoffen innovatief af te bouwen zal de CO2 uitstoot van de vaartuigen van Vloot (en van de Vlaamse Overheid) sterk afnemen (elektromotoren hebben namelijk geen directe CO2 uitstoot).

De totale uitstoot van de veerdienst in Nieuwpoort bedraagt ca. 13.000 liter gasolie per jaar of ca. 35 ton CO2/jaar. Door het bouwen van een elektrisch vaartuig zal de CO2 uitstoot gereduceerd worden met 95%. Bovendien zal een betere rompvorm resulteren in minder vaarweerstand. Hierdoor zal het veer ca. 6 keer minder vermogen nodig hebben in vergelijking met het oude veer op diesel. De zonnepanelen op het dak zullen voldoende energie leveren om in de energiebehoefte van het veer te voorzien met uitzondering van het voortstuwingssysteem. Tot slot zal het een zeer stil vaartuig zijn wat een sterk voordeel is voor de gebruikers en de omgeving.

De ambitie van Vloot is om op termijn alle eigen veerboten elektrisch te laten varen en hierdoor de CO2 uitstoot significant te reduceren. Aangezien elektrificatie bij veel organisaties op de agenda staat, zal de innovatieve oplossing ook ingezet kunnen worden bij andere publieke organisaties en private rederijen in binnen- en buitenland.

De impact op de burgers

De eindgebruikers en begunstigden van de (elektrische) veerdienst in Nieuwpoort zijn economische actoren en burgers. In 2022 werden er in totaal in Nieuwpoort 65.235 tweewielers en 137.235 voetgangers overgezet.

De eindgebruikers worden niet rechtstreeks betrokken bij het ontwikkelingstraject. Echter vinden wij het heel belangrijk om onze veergebruikers en hun ervaring over onze dienstverlening beter te leren kennen. Om bovenstaande te realiseren is er recent (juni 2022 – juli 2022) een bevraging van de veerdienstgebruikers uitgevoerd. Daarbij is de aandacht gevestigd op het imago van Vloot en het vertrouwen in de organisatie, de algemene tevredenheid m.b.t. de veerdienst, de detailtevredenheid m.b.t. diverse aspecten van de veerdienst en de prioritaire verbeterpunten. De resultaten van deze bevraging van de veerdienstgebruikers tonen aan dat 77% van de bevraagde veerdienstgebruikers in Nieuwpoort zeer tot uiterst tevreden is over onze dienstverlening.

Vloot volgt van begin tot einde de bouw van nieuwe vaartuigen en de ombouw van bestaande vaartuigen op. De voortgang van de projecten wordt gecommuniceerd via onze website: https://www.agentschapmdk.be/nl/scheepsbouw

Het verminderen van CO2-uitstoot heeft een breed scala aan voordelen voor de burgers, variërend van een betere gezondheid tot een groenere, duurzamere toekomst voor ons allemaal. Het is een doel dat de inzet van individuen, gemeenschappen, en regeringen wereldwijd vereist om te bereiken.

Share This