Projectomschrijving
ASTER is een coöperatieve vennootschap van sociale verhuurders in Vlaanderen en een initiatief van de sociale woonsector, met als doel duurzame investeringen in sociaal wonen mogelijk maken. Zo helpt ASTER energiearmoede aan te pakken en levert het een bijdrage aan een beter klimaat. Kortom, een positieve bijdrage aan mens en milieu. De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders. Als eerste initiatief focust ASTER zich op het activeren van het zonnepotentieel op de daken van sociale woningen door het plaatsen van zonnepaneleninstallaties. Zo draagt de sociaal woonsector substantieel bij in de strijd tegen energiearmoede en het verminderen van de CO2-uitstoot in Vlaanderen.
Bijdrage aan duurzaamheid
Over een periode van vijf jaar zal ASTER op 52.500 sociale woningen zonnepaneleninstallaties plaatsen, goed voor 395.000 zonnepanelen. Deze installaties hebben een totaal vermogen 158.000 kWp en zullen jaarlijks 130.000 MWh groene stroom produceren. Na de volledige uitrol zal jaarlijks 35.000 ton CO2 minder uitgestoten worden. Dat staat gelijk aan de CO2-absorptie van 1,4 miljoen bomen.
De impact op de burgers
De energiefactuur zorgt voor een grote hap uit het budget van kwetsbare groepen, zoals sociale huurders. ASTER zorgt ervoor dat deze groep een lagere energiefactuur krijgt door sociale verhuurders in staat te stellen zonnestroom te leveren tegen lagere tarieven.
De sociale huurder betaalt niets voor de zonnepaneleninstallatie, maar betaalt enkel voor de zonnestroom die hij verbruikt op het moment dat de zon schijnt. De Vlaamse regering bepaalt elk jaar deze tarieven. Zo wordt de goedkoopste stroom gegarandeerd, zelfs als de huurder recht heeft op sociaal tarief.
Hoe meer stroom verbruikt wordt op het moment dat de zon schijnt, hoe lager de energiefactuur van de huurder. De lagere tarieven voor het zelfverbruik van de zonnestroom levert een financieel voordeel op van 10% tot 34% voor huurders van sociale woningen . Met de verschillende communicatiemiddelen (animatievideo’s die het installatieproces en de werking van zonnepanelen uitleggen, stripverhalen, infopunten, brieven, veelgestelde vragen …) die ASTER heeft ontwikkeld, proberen we zoveel mogelijk huurders te bereiken en zo zelfverbruik te stimuleren. ASTER is er zich van bewust dat niet elke sociale huurder toegang heeft tot internet of even digitaal geletterd is. Daarom zetten we ook volop in op traditionele media. Maar de goedkoopste energie, is natuurlijk nog steeds de energie die je niet verbruikt.