Projectomschrijving
De historische Veeartsenschool in Anderlecht ligt aan de oorsprong van de Kuregemwijk. Na 20 jaar leegstand, is het hoofdgebouw omgevormd tot een bedrijven- en conferentiecentrum met als doel het stimuleren van het economisch herstel in deze wijk. We organiseerden de nieuwe functies van het gebouw met respect voor de bestaande indelingen: auditorium en restaurant in de 2 grote erezalen op de 2e verdieping, kantoren op gelijkvloers, eerste verdieping en zolderverdieping. 2 nieuw uitgegraven patio’s zorgen voor daglicht in de vergaderzalen van de heringerichte kelder. Om te voldoen aan hedendaagse veiligheidsvereisten, voegden we 2 buitentrappen toe aan de zijgevels van het gebouw. Deze vrijstaande trappentorens hebben een transparante gevel in inox maasroosters en bieden, via een uitkragende loopbrug, een bijkomende vluchtweg vanaf 2 bestaande ramen. De gehele ingreep kan teruggedraaid worden, zonder enige blijvende schade aan het beschermde gebouw. Door de gevels langs de binnenzijde te isoleren en het gebouw te voorzien van energiezuinige gebouwtechnieken slaagden we erin om het energieverbruik voor verwarming van het gebouw terug te brengen van 200 kWh/m²jaar naar 45 kWh/m²jaar, waardoor dit gebouw het eerste beschermde gebouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat ook een laag energie gebouw is. Deze energetische renovatie werd zorgvuldig bestudeerd en uitgevoerd met als doel zowel structurele schade op lange termijn te vermijden, als de historische binnenafwerking zoveel mogelijk te bewaren. Dit project toont hoe, door plaatselijke, respectvolle ingrepen op historisch erfgoed, een maximale impact kan gerealiseerd worden op zowel het gebouw zelf als op zijn directe omgeving.
Architecturale kwaliteit
Hoewel de nieuwe functie en de energetische renovatie een belangrijke ingreep op het gebouw betekende, hebben we de impact op de historische architectuur zoveel mogelijk willen beperken, dit zowel wat betreft de beschermde buitenzijde van het gebouw, als wat betreft de historische, maar niet beschermde interieurs. Deze laatste maken immers een belangrijk deel uit van de (esthetische) ervaring van het historische gebouw. Nieuwe ingrepen werden uitgevoerd in een eigen taal, passend binnen de historische architectuur en organisatie van het gebouw. Dit project toont volgens ons aan dat het mogelijk is om een historisch gebouw te voorzien van hedendaags comfort én doorgedreven energiezuinigheid, zonder echter de ziel van het gebouw uit te wissen.
Technische visie
Dit project combineert zowel vooruitstrevende hedendaagse technieken als historische ambachten. Gevels en daken van het gebouw werden gerestaureerd, waarbij de beschadigde lantaarn op het dak, bekleed met gestampt lood, volledig werd hersteld. Binnenin werden friezen, mozaiek- en parketvloeren hersteld waar nodig. De marouflagetekeningen in het auditorium werden meticuleus gerestaureerd. De binnenisolatie werd deels uitgevoerd in isolerend pleisterwerk, deels in lichtgewicht cellenbeton, dit in functie van de vorstbestendigheid van de verschillende gevelzones en gevelmaterialen. Ventilatie met warmterecuperatie werd in het gebouw geïntegreerd, waarbij luchtaan- en afvoer werd ingewerkt in de dakkapellen en in de nieuwe patio's van de kelder, met beperkte visuele impact op het gebouw.
Publiek karakter
De Veeartsenschool was één van de eerste gebouwen van de Kuregemwijk. Ze vormt één van de focuspunten van de zichtassen in de wijk, en is daardoor een bepalend element van de publieke open ruimte. Het is ook door deze centrale positie dat ze een belangrijke rol kan spelen in de (economische) heropleving van de wijk. Door het openstellen van het restaurant op de tweede verdieping zal echter ook de binnenzijde van het gebouw deel uitmaken van de publieke ruimte van de directe omgeving en samenleving. Om deze reden wordt er in de inkomhal van het gebouw ook een display voorzien dat de bezoekers inlicht over de duurzame ingrepen in het gebouw en de hiermee gepaard gaande energiebesparing die gerealiseerd wordt.