In het hart van het gemeentepark van Brasschaat, nabij het dorpscentrum, bevindt zich een bruisende ontmoetingsplek waar cultuur, sport en ontspanning samenkomen. De recent gerenoveerde Ruiterhal en theaterzaal Hemelhoeve trekken cultuurliefhebbers aan, terwijl diverse sportfaciliteiten, waaronder voetbal, hockey, petanque, tennis, padel, wipschieting, basketbal en minigolf, inwoners van alle leeftijden uitnodigen tot beweging en sociale interactie.
Binnen deze dynamische omgeving speelt het Louis De Winterstadion, gelegen aan de Hemeldreef 9, een sleutelrol. Het stadion huisvest atletiekclub AC Break (samen met framerunners Wapper vzw) en voetbalclub KFC Brasschaat, die hier een deel van hun wedstrijden zal spelen en bergingen ter beschikking hebben. De cafetaria zal door beide clubs gebruikt kunnen worden. Het stadion wordt tevens verhuurd aan clubs en wordt ook gebruikt door de gemeentelijke sportdienst zelf. Bovendien biedt het sinds 2011 onderdak aan de zogenaamde “sportcampus” van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB), waar leerlingen van de sportrichtingen lessen volgen, binnen en buiten.
Door de verouderde infrastructuur, stringentere duurzaamheidsnormen en sterk verhoogde leerlingenaantallen in de sportrichtingen van het GIB, drong een renovatie en uitbreiding van de hele site zich op.
Deze vernieuwing maakt deel uit van het Masterplan Park, dat inzet op een duurzame en multifunctionele herontwikkeling van de sport- en cultuurinfrastructuur. Het doel? Een modern en toegankelijk stadion creëren dat sport, educatie en welzijn combineert en de levenskwaliteit van de inwoners van Brasschaat versterkt. Bij de renovatie stonden inclusie, duurzaamheid en toegankelijkheid centraal. We hebben gezorgd voor:
• Multifunctioneel gebruik: het stadion is 7 dagen per week beschikbaar voor clubs, GIB en individuele recreanten.
• Duurzaamheid: innovatieve bouwtechnieken en energie-efficiënte maatregelen zorgen voor een toekomstbestendig complex.
• Toegankelijkheid voor iedereen: de infrastructuur is laagdrempelig en geschikt voor sporters met en zonder beperking.
Deze vernieuwing is niet enkel een architecturale ingreep, maar een sociaal-maatschappelijk project dat beweging, ontmoeting en welzijn bevordert. De groene omgeving en het open karakter van het stadion maken het tot een plaats waar zowel actieve sporters als occasionele bezoekers zich welkom voelen.
Met trots stellen we dit project voor binnen het thema « Society & Wellbeing ». Het vernieuwde Louis De Winterstadion is een open en inclusieve plek, waar zowel sporters, leerlingen als occasionele bezoekers fysiek én mentaal welzijn kunnen vinden. De combinatie van een hoogwaardige sportinfrastructuur met een kwalitatieve architectuur én een groene, toegankelijke omgeving maakt dit project niet alleen functioneel, maar ook esthetisch waardevol.
Voor het ontwerp werkten we samen met B.R.O. architecten, die de behoeften van gebruikers vertaald hebben naar een modern en duurzaam architecturaal concept dat perfect in het parklandschap past. Het project werd gefinancierd met een totaalbudget van een kleine 4.263.000 euro euro, waarvan de Vlaamse Overheid (Agion) 101.242,72 euro euro subsidieerde voor de sportcampus. Vanuit Sport Vlaanderen werd een subsidie bekomen van ca. 762.000 euro.
Met deze vernieuwde sportsite zetten we een belangrijke stap richting een gezondere, inclusievere en duurzamere samenleving, waarin sport en beweging voor iedereen toegankelijk zijn.
De werken werden recent voltooid. Op 22 maart 2025 zal de officiële opening plaatsvinden.
Wij hopen ons project verder te mogen toelichten in een volgende fase van het traject!
Het bestuur en de diensten van Gemeente Brasschaat
Criterium 1: Welzijn (4 punten)
Het project omvat een innovatieve uitbreiding en renovatie van sport- en onderwijsinfrastructuur, gericht op het verbeteren van het fysieke, mentale en sociale welzijn van leerlingen, sporters en andere gebruikers. Door de herontwikkeling van het LDW-stadion en de parkcampus wordt een moderne, toegankelijke en duurzame omgeving gecreëerd waar sport, educatie en gemeenschapsvorming samenkomen.
Het project stimuleert een gezonde en actieve levensstijl voor een breed publiek en sluit naadloos aan bij de speerpunten uit het nieuwe beleidsakkoord, zoals een gezonde en actieve samenleving, inclusie en duurzame infrastructuur.
De sportinfrastructuur van het LDW-stadion is volledig vernieuwd en geoptimaliseerd voor intensief gebruik door zowel scholieren als sportverenigingen. De heraanleg van de atletiekpiste (met toplaag Tartan Rekortan), een nieuw fitnessgedeelte en de modernisering van kleedkamers, sanitair en bergruimtes zorgen voor een betere sportervaring. Bovendien zijn de onderdelen kogelstoten en verspringen aangepast aan G-sportnormen, zodat officiële wedstrijden kunnen plaatsvinden.
De tribune en de holle ruimte eronder, voorheen onderbenut, is herbestemd tot een cafetaria met opslagruimte voor sportclubs. De verouderde infrastructuur met enkele beglazing en slechte isolatie is aangepakt, en er is LED-verlichting geïnstalleerd voor de piste (4.000 m²) en het voetbalveld. Daarnaast wordt het grasveld nu besproeid via een innovatief recuperatiesysteem met buffervaten (met een totale inhoud van 60.000 liter) en een putboring op la, wat het waterverbruik drastisch vermindert.
- Inclusie en veiligheid: Het stadion is uitgerust met volledig nieuw sanitair (ook voor andersvaliden), een EHBO-lokaal, een AED-toestel en aangepaste kleedkamers, wat bijdraagt aan het welzijn en de veiligheid van alle gebruikers.
Ook de onderwijsinfrastructuur werd aangepast om het welzijn te bevorderen: - Uitbreiding van de Parkcampus: Het aantal klaslokalen werd verhoogd van zes naar acht, waarbij voormalige sanitair- en fitnessruimtes werden omgevormd tot moderne leslokalen. Hierdoor kunnen meer leerlingen van een rustige, groene omgeving genieten, wat hun concentratie en mentale welzijn bevordert.
- Duurzame aanpak: De interne aanpassingen minimaliseerden afval, maximaliseerden hergebruik van bouwmateriaal, en de bestaande gevelisolatie werd doorgetrokken naar de nieuw ingerichte lokalen, wat bijdraagt aan een energiezuinige en comfortabele leeromgeving. Op deze manier wordt niet alleen de ecologische voetafdruk verkleind, maar zorgen we er ook voor dat het stadion economisch haalbaar blijft voor de toekomst. Dit past binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, waarbij we streven naar energiezuinige infrastructuur en een circulaire economie. Zo dragen we bij aan een duurzamere gemeente die inzet op gezondheid én milieu.
- Verbeterde voorzieningen: Het leraarslokaal en secretariaat werden strategisch heringericht met zicht op de vernieuwde fietsenstalling, die 20% meer capaciteit heeft gekregen en beter toegankelijk is.
Meetbare impact
De impact van deze uitbreidingen en renovatie is concreet en aantoonbaar:
- Toename in leerlingenaantal sportrichtingen: Sinds de bouw van de sportcampus 10 jaar geleden zijn de inschrijvingen voor de sportrichtingen nog steeds in stijgende lijn, wat de noodzaak van uitbreiding onderstreept. De aantrekkingskracht van de sportcampus zal ongetwijfeld nog vergroot worden, wat weerspiegeld zal worden in de stijgende leerlingenaantallen.
- Verbeterde toegankelijkheid: De infrastructuur is nu bruikbaar voor een breder publiek, inclusief G-sporters en andersvaliden. Voorheen was de site, noch de piste (door de toen aanwezige toplaag) niet toegankelijk voor andersvaliden. De samenwerking met Wapper vzw is een duidelijk teken dat naar deze behoefte in Brasschaat werd geluisterd.
- Duurzame oplossingen: Minder waterverbruik, afsluiting van het gasnet, lagere CO2-uitstoot door efficiëntere, circulaire bouwmethoden en energiezuinige verlichting zorgen voor een langdurig positieve impact op ons algemeen leefmilieu. Energieverbruik en waterrecuperatie zullen systematisch worden gemonitord om de duurzaamheid van het stadion te evalueren en te verbeteren.
- Tevredenheidsenquêtes: Na ingebruikname kunnen bevragingen bij sportclubs, scholen, verenigingen en recreatieve gebruikers inzicht geven in de mate van tevredenheid en de verdere optimalisatie van het complex.
- Toename van het aantal sporters: De opening van het vernieuwde stadion zal naar verwachting leiden tot een stijging in het aantal geregistreerde sporters, zowel binnen de aangesloten clubs als bij individuele bezoekers.
Door een integrale aanpak van sport, educatie en duurzaamheid creëren we een omgeving waarin beweging, gezondheid en sociale cohesie centraal staan. De vernieuwde infrastructuur verhoogt niet alleen de kwaliteit van sport- en onderwijsvoorzieningen, maar draagt ook structureel bij aan het welzijn van de gebruikers en de gemeenschap als geheel. Bovendien vormt dit complex een centrale pijler binnen het geïntegreerde beweegbeleid van de gemeente.
Criterium 2: Maatschappelijke betrokkenheid (3 punten)
Het project is niet alleen een uitbreiding van sport- en onderwijsinfrastructuur, maar ook een project dat in elke fase werd vormgegeven in samenwerking met de gemeenschap, de buurt, de verenigingen en de school. Van concept, verfijning ontwerp tot implementatie werd ingezet op participatie van het GIB, verschillende sportverenigingen en meerdere lokale belanghebbenden. Het resultaat is een inclusieve en breed gedragen infrastructuur die het welzijn van een diverse groep gebruikers bevordert.
Publieke raadpleging en participatie
Bij de ontwikkeling van dit project werd sterk rekening gehouden met de behoeften en wensen van de gebruikers. Dit gebeurde via:
- Overleg met school GIB en sportclubs. Zowel de school GIB als lokale sportverenigingen zoals AC Break en KFC Brasschaat werden actief betrokken bij de invulling van de infrastructuur. Hun input werd meegenomen in de planning, wat resulteerde in aanpassingen zoals aparte bergruimtes voor clubs, een vernieuwde fitnessruimte en een beter gebruik van de tribune. Er werd geluisterd naar noden van zowel scholieren als sporters, wat leidde tot een efficiënter ruimtegebruik in het LDW-stadion en de Parkcampus. Dit uitte zich in een herindeling van lokalen, de aanleg van een multifunctionele ruimte en het verplaatsen en uitbreiden van de fietsenstalling.
- Samenwerking met adviesorganisaties: Voor de herinrichting van het sanitair en de toegankelijkheid werd samengewerkt met Inter, een adviesverlener gespecialiseerd in inclusieve infrastructuur. Hierdoor werden aangepaste kleedkamers, sanitair, waaronder ook voor andersvaliden, en een verbeterde toegankelijkheid geïntegreerd in het ontwerp.
- Bevragingen bij de betrokken gemeentelijke adviesraden sport, jeugd, cultuur, gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening zorgen ervoor dat het project een groot draagvlak heeft op alle niveau’s.
Een belangrijk aspect van het project is het informeren en sensibiliseren van gebruikers: - Voorlichtingscampagnes: De infrastructuur wordt actief gepromoot bij zowel scholieren als sportclubs, zodat het gebruik maximaal wordt gestimuleerd.
- We informeren het grote publiek ook op vlak van duurzaamheid. De implementatie van energiebesparende maatregelen (zoals LED-verlichting en waterrecuperatie) en het circulair karakter van de renovatie waar naast de keuze voor een kwaliteitsvolle reconversie, ook maximaal bestaande materialen herbruikt werden.
- Veiligheid en gezondheid: Er zijn specifieke campagnes rond EHBO en het gebruik van de AED.
Dit project is niet alleen een fysieke infrastructuurverbetering, maar een toonbeeld van maatschappelijke betrokkenheid en samenwerking. Door een participatieve aanpak en nauwe samenwerking met gebruikers en lokale partners, zorgen we ervoor dat de vernieuwde sport- en onderwijsvoorzieningen breed gedragen en optimaal benut worden. Omdat het project recent pas opgeleverd werd, zal vanaf de officiële opening op 22 maart nog meer ingezet worden op de campagnes.
Criterium 3: Toegankelijkheid en inclusie (3 punten)
Bij aankomst via de architecturaal vormgegeven hoofdinkom, waar een zitbank uitnodigt tot ontmoeting en een totempaal met wegwijzers bezoekers verwelkomt, wordt meteen duidelijk dat deze sportsite meer is dan een gewone atletiekpiste. Dit is een plaats waar sport en inclusie hand in hand gaan, een ruimte die is ontworpen met oog voor toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid.
Toegankelijkheid voor iedereen
Vanaf de eerste ontwerptekeningen stond toegankelijkheid centraal. De toegang tot de piste is uitgerust met een zachte helling van 4%, volledig conform de richtlijnen van Inter, waardoor rolstoelgebruikers zonder obstakels toegang kunnen nemen. Bovendien is er een aparte, afsluitbare berging voorzien die exclusief kan worden toegewezen aan rolstoelatleten. Het sanitair is niet enkel toegankelijk, maar ook comfortabel: een extra ruime kleedkamer met douche biedt gebruikers de mogelijkheid om zich in alle privacy om te kleden. Daarnaast zorgt een lift ervoor dat de hoger gelegen zones – via een passerel naar de parkcampus en de tweede verdieping – eveneens vlot bereikbaar zijn.
De piste zelf is voorzien van een hoogwaardige tartan toplaag met een aangepaste densiteit, zodat ook rolstoelgebruikers optimaal gebruik kunnen maken van de baan, zowel voor recreatieve doeleinden als voor officiële sportwedstrijden. De ligging in het park draagt bovendien bij aan een aangename sportervaring in een groene, rustgevende omgeving.
Tijdens de schooluren is de infrastructuur eerder gericht op de schoolwerking, maar na deze uren wordt de site aan een zo ruim mogelijk publiek opengesteld. De activiteiten van allerlei verenigingen kunnen een plaats vinden buiten de schooluren. We denken dan aan een vergadering of opleiding in een klaslokaal, een samenkomst met of zonder maaltijden in de cafetaria, sponsoring-activiteiten van verenigingen, enz. Op deze manier wordt deze site optimaal benut.
Slim en inclusief toegangsbeheer
Het toegangssysteem is zo ontworpen dat het maximaal aansluit bij de noden van verschillende gebruikersgroepen. Clubs en scholen krijgen een badgesysteem op maat, waarbij toegang per lokaal kan worden toegewezen. Voor individuele sporters is een flexibel QR-code systeem voorzien. Geïnteresseerde joggers kunnen een mail sturen naar de sportdienst en ontvangen vervolgens een QR-code waarmee ze via een kleine poort toegang krijgen tot de piste. Bij het scannen van de code gaat de verlichting van de baan automatisch aan (regime en lichtsterkte zijn aangepast aan recreatief lopen/joggen) voor een periode van één uur (mits verlichting van toepassing is volgens instellingen van de lichtsensor) en wordt het sanitair geopend. Wil iemand langer sporten, dan volstaat een herhaling van de scan. Indien een tweede gebruiker zich aanmeldt, wordt de tijd automatisch verlengd voor beide sporters. Dit systeem voorkomt verspilling van energie en zorgt ervoor dat de piste optimaal gebruikt wordt buiten de trainingsuren van de clubs.
Voor gebruikers zonder smartphone blijft toegankelijkheid gegarandeerd: zij kunnen een gratis badge afhalen op het gemeentehuis, die op dezelfde manier functioneert als de QR-code. Hiermee wordt voorkomen dat digitale drempels een belemmering vormen voor deelname aan sportactiviteiten.
Veiligheid en comfort
De volledige site is omheind en beschikt over twee gecontroleerde toegangen: een hoofdingang met een dubbele poort, enkel toegankelijk met badge, en een kleinere toegang die zowel met badge als QR-code geopend kan worden. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid gaan hier hand in hand. Daarnaast zijn er lockers voorzien, zodat sporters hun persoonlijke bezittingen veilig kunnen opbergen.
Om het comfort en de beleving verder te versterken, biedt de hoofdinkom niet alleen een functionele, maar ook een sociale meerwaarde. De ruimte nodigt uit tot ontmoeting, en toekomstige toevoegingen zoals een drankfontein (in samenwerking met Pidpa) en een uitbreiding van de bewegwijzering zullen de gebruikservaring nog verder verbeteren.
Dit project bewijst dat een sportinfrastructuur niet alleen een plaats is om te bewegen, maar ook een platform kan zijn voor inclusie, ontmoeting en innovatie. Hier kan iedereen – ongeacht leeftijd, achtergrond of fysieke mogelijkheden – in optimale omstandigheden genieten van sport en beweging. Dit project draagt bij aan de doelstelling van de gemeente om sporten en bewegen voor alle burgers toegankelijk te maken, zoals beschreven in het beleid rond sport en welzijn. De conciërge doet elke avond ook nog een controle of alle deuren/site is afgesloten.









