Publica Award Patrimoine

Ce prix distinguera un projet exemplaire en faveur de la restauration ou de la conservation du patrimoine architectural ou du petit patrimoine.

 

Publica Award d’Or : Restauration du Waux-hall à Bruxelles – Ville de Bruxelles

La galerie de treillage a été conçue par l’architecte François Malfait en 1913. Elle permettait de relier, en partie à l’abri de la pluie, le théâtre à une zone située à l’arrière où se déroulaient différentes activités: bals, concerts et fêtes organisés autour du pavillon d’orchestre, conçu par Montoyer.

Au fil des ans, cette architecture de treillage a été délaissée et les éléments en bois et métal, soumis aux intempéries, se sont progressivement dégradés. Le projet s’est attaché à restaurer les galeries constituées de bois et de métal ainsi que des charpentes et toitures en zinc, des plafonnages, des luminaires,…

Après plus de 5 ans de travaux, la restauration de cette architecture singulière formée par l’ensemble des galeries de treillage s’achève avec la reconstitution des luminaires.

 

Publica Award d’Argent : De Beddermolen in Westerlo – Kempens Landschap-Gemeente Westerlo

Een tiental jaar geleden werd het molendomein, inclusief molen, te koop gesteld door de eigenaars. Kempens Landschap en de gemeente Westerlo zagen een grote meerwaarde in de veiligstelling van het molendomein voor de gemeenschap. Het domein is nu opengesteld voor het publiek met een volledig gerenoveerde en werkende molen, gerestaureerde gebouwen en molenaars- en bakkerswerking, een akker met graan en een opgeknapt terrein. Bij deze activiteiten en functies op het domein wordt zoveel mogelijk gewerkt met streekproducten.

In de zomer wordt er een terras opengehouden door vrijwilligers. Ten slotte kunnen mensen die zin hebben in een unieke activiteit elektrische tuktuks huren in het Merodegebied en ermee halt houden aan de Beddermolen, waar ze een picknick met streekproducten kunnen nuttigen.

 

Publica Award de Bronze : Het Wijnpershuis in Leuven – Provincie Vlaams-Brabant Dienst Erfgoed-Architectenbureau Vanhecke & Suls-InReBo-Agentschap Onroerend Erfgoed

Het beschermde Wijnpershuis dateert van 1551. Het gerestaureerde gebouw is sinds januari 2018 in gebruik door de provinciale school ‘De Wijnpers’. Bij de invulling is rekening gehouden met de beperkte draagkracht van het gebouw.
Er zijn drie klaslokalen in ondergebracht. De andere ruimten zijn voor verschillende functies inzetbaar. Bedoeling is dat in de originele kelder waar vroeger de wijnvaten stonden, de druiven afkomstig van de druivenranken op het schooldomein geperst worden.

Share This