Van Varkensstal tot Bezoekerscentrum

Een tiental jaar geleden wilde de gemeente Merksplas werk maken van de restauratie en herbestemming van de Grote Hoeve. Dit resulteerde in 2012 in een masterplan van 10 jaar voor de restauratie van de Grote Hoeve (16 gebouwen) en Kapel. Zowel de Vlaamse Overheid als provincie Antwerpen waren er immers van overtuigd dat Merksplas-Kolonie een unieke site is en dat de Grote Hoeve een belangrijke en betekenisvolle toeristische ‘toegangspoort’ kan worden van waaruit wandelaars, fietsers, ruiters en andere recreanten het prachtige gebied kunnen ontdekken.

Woonstalhuis-Zuid, met onder andere de voormalige varkensstal van de Kolonie werd volledig gerestaureerd en herbestemd tot bezoekerscentrum ‘Kolonie 5-7’ met horecazaak en polyvalente zalen. Voor het inbrengen van het bezoekerscentrum en de horecazaak werd uitgegaan van het principe dat de oorspronkelijke gebouwen de drager moesten zijn voor de herbestemming. De functies werden aangepast aan het gebouw en niet omgekeerd.

Tijdens de restauratie werd een nauwkeurig kleuren- en materiaalonderzoek gedaan bij de ontmanteling van bijvoorbeeld het resterende originele schrijnwerk. Hierbij werd zo veel mogelijk teruggegaan naar de eerst gebruikte kleuren en materialen.

IndienersGemeente Merksplas, Kempens LandschapVzw