Transparantie en duurzaamheid in provinciehuis Antwerpen

copyright provincie Antwerpen I XDGA
copyright Provincie Antwerpen I XDGA

Aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen is op 8 november 2019 de nieuwe provincietoren en het congresgebouw ingehuldigd. Het provinciehuis is compact, goed geïsoleerd en luchtdicht. Plaats en tijd-ongebonden, resultaatgericht digitaal werken is het nieuwe credo. Onder het torengebouw staat dwars in glas en staal het congresgebouw. Dit bevat de provincieraadzaal  en een auditorium naast twee vergaderzalen. De aluminium vloerpanelen lopen naadloos over in de wanden van zichtbeton en het duizelingwekkende grid van ruiten op het plafond. De centrale, imposante stalen wenteltrap brengt bezoekers zelfs tot op het dakterras, met uitkijk op de mooie tuin. Cateraars vinden achter de lange achterwand een volledig ingerichte keuken.

De omgeving van het provinciehuis veranderde van een afgesloten betonnen parking naar een open tuin. Het enorme grasveld is het intensief groendak van de ondergrondse parking. Met 2,4 ha is de tuin een nieuwe groene long in de stad; iedereen kan er doorfietsen, in wandelen en op adem komen. De infrastructuur wordt ook gedeeld: ‘s Avonds en in het weekend parkeren buurtbewoners in de ondergrondse parking. Tijdens de blokperiode studeren jongeren via Study360 in het gebouw.

Provinciehuis Antwerpen© Provincie Antwerpen  XDGA
Scroll to Top