Renovatie en herbestemming van de Sint-Jan Baptist en Sint-Eligiuskerk te Anzegem

De Sint-Jan Baptist en Sint-Eligiuskerk maakt al sinds mensenheugenis deel uit van Anzegem en werd een tijdje terug getroffen door een zware brand.

Het ontwerp slaagt er in om de uniforme uitstraling van de originele kerk te vrijwaren en als een meerwaarde in te zetten voor de nieuwe kerk én voor het gemeentehuis. Zowel de Kerk als het gemeentebestuur wensen een plek te creëren voor de gemeenschap. Een plek waar de burger trots op kan zijn en zich nauw bij betrokken voelt. Een plek voor ontmoeting.

Het historische kader van de kerk zorgt er voor dat bij beide programma’s een synergie ontstaat met de nieuwe invulling. Het liturgische luik krijgt een verjongingskuur aan de hand van een nieuw interieur dat een meervoudig gebruik toelaat. De representatieve ruimtes van de gemeente krijgen een modern, transparant front-office die zijn legitimiteit en verankering in de omgeving haalt uit de historische schil, en een prominente rol kan innemen.

Indiener: Graux & Baeyens Architecten (GBA), i.s.m. atelier Tom Vanhee (ATV), Gemeente Anzegem

Sint EligidusKerk
Scroll to Top