Rabelais

De ambitie van het nieuwe project, dat de neoklassieke architectuur van het voormalige Athénée Rabelais in de verf zet, is om in te spelen op de wens om een hedendaagse schoolpedagogie te integreren en tegelijkertijd subtiele stedelijke verbindingen met de bestaande sjablonen aan te bieden om zo tot een coherent totaalbeeld te komen. Het unieke karakter van een school in een stedelijke omgeving wordt benut om een burgerschapsruimte te bieden die de integratie van vernieuwende schoolfuncties mogelijk maakt en de bewoners van de buurt daarvan door een bestudeerde tijdelijkheid mee laat profiteren.

Vertrekkende van een 19de-eeuwse functionalistische school, respecteert het nieuwe schoolproject de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteiten en past het zijn werking aan onze tijd aan, terwijl het anticipeert op toekomstige pedagogische ontwikkelingen. Om één geheel te maken van dit schoolcomplex, wordt een nieuwe foyer ingericht. Dit atrium, gelegen op een voormalige buitenkoer van geringe kwaliteit, biedt een dynamische circulatieruimte die de twee delen van de school met “la Halle” en het sportcentrum verbindt.

Indiener: Urban Platform + R2D2, Commune d'Ixelles - Service Rénovation Urbaine

Dossier Rabelais_Ixelles
Scroll to Top