Publica Award Openbare Werken

Een unieke gelegenheid voor bouwondernemingen om hun technische creativiteit en de innovaties in de sector in de schijnwerpers te zetten. Deze prijs is een co-organisatie van de vakbladen Bouwkroniek en La Chronique.

 

Gouden medaille: CC en bibliotheek De Factorij Zaventem – Gemeente Zaventem-Belfius-ebtca architecten, Zaventem in samenwerking met Archiles architecten, Geel-StuBeCo bvba-HVAC-Heedfeld nv-d2s International nv-TTAS bvba-FPC risk-Seco cvba-Alain Wauters bvba-Boringen Verheyden-Franki Construct nv-Keysers nv-Tevean nv-Spie nv-Vanhoeyveld bvba

De site ‘Suchard’ is een langgerekt terrein dat onderhevig is aan een strikt bpa. Het ontwikkelen van deze site betekent voor de dorpskern een ware socioculturele injectie. De aangrenzende aanwezigheid van de academie in haar groene omgeving verruimt en voedt de site. De aanwezigheid van de restaurants aan het Heldenplein is een perfecte aanvulling van het geheel. Het masterplan biedt ruimte voor terrasjes aan deze promenade waardoor de huidige achterkanten zich ontwikkelen tot nieuwe voorkanten.
Op de site zal een schouwburgzaal met 700 zitplaatsen gebouwd worden. Voorts komt er een bescheiden inplanting van de openbare bibliotheek. Het centraal gelegen cultuurcafé zorgt voor een schakel tussen het culturele gebeuren en de nieuwe gemeentelijke bibliotheek.

 

Zilveren medaille: Fietsen door het water in Limburg- Provincie Limburg-Toerisme Limburg

Het project ‘Fietsen door het Water’ kadert in de SALK Fietsparadijs-projecten die innovatieve landschapsbeleving brengen op het fietsroutenetwerk. Zo profileert Limburg zich nog meer als hét fietsparadijs en stijgen het aantal toeristen, de lokale inkomsten en de werkgelegenheid.
‘Fietsen door het Water’ maakt van fietsen door het vijvergebied van De Wijers een unieke belevenis. Fietsers kunnen het water zien, voelen en aanraken. Het project vormt niet enkel een hefboom voor Bokrijk, maar ook voor de toekomstige toeristische valorisatie van de site De Wijers, land van 1001 vijvers.

 

Bronzen medaille: Ecole maternelle Dageraad à Jette – Commune de Jette-Bureau d’architectes Nord-Sud-In Advance

Il s’agit d’une école maternelle en activité. L’objectif était de trouver un système constructif alliant rapidité d’exécution, respect de l’environnement, économie d’énergie et confort intérieur. L’ancienne école ne profitait que d’une très petite cour, présentant des dangers et interdisant aux enfants d’évoluer avec de petits vélos et de jouer au ballon.
Le terrain a été réaménagé pour offrir une large cour de récréation de plain-pied permettant l’épanouissement des enfants. La cour comprend désormais des jeux en bois massifs et des zones didactiques pour l’apprentissage et la découverte de la nature. Afin de satisfaire aux exigences des pompiers, une grande coursive a été réalisée. Elle est également conçue pour servir de préau.