Provinciehuis Antwerpen

Bij de renovatie van het Antwerpse Provinciehuis wordt de bestaande toren volledig verwijderd, met uitzondering van één enkel horizontaal paviljoenvolume met twee auditoria dat als sluitsteen dient voor het ontwerp van de nieuwbouw. De bestaande, fragmentarische tuinen worden samengevoegd tot één geheel en een aantrekkelijk publiek kader voor de openbare instelling. Terwijl de breedte en oriëntatie van de bestaande toren alle zicht van de straat naar achteren had afgesneden, staat de nieuwbouw loodrecht op het overgebleven paviljoen, wat nieuwe uitzichten creëert en op grondniveau een boeiende relatie tussen nieuw en oud tot stand brengt. De bovenverdiepingen van het kantoorvolume draaien mee met de ‘zwenking’, rekening houdend met bestaande buren en uitlijningen, en bieden een democratische toegang tot het uitzicht op de aangrenzende tuinen en parken.

Indiener: Provincie Antwerpen, Urbastyle BV

ProvincieHuis Antwerpen
Scroll to Top