Pension Van Schoonhoven

Het project betreft een dag- en nachtopvangcentrum voor daklozen in Antwerpen. De combinatie van het complexe en niet zo evidente programma met het gevraagde behoud van twee bestaande herenhuizen, leidde tot een huiselijke schikking voor een doelpubliek, die vaak als problematisch beschouwd wordt. Het gebouw bestaat uit vijf duidelijke huizen en een achterhuis.

Door een hoogwaardig materiaalgebruik veroudert een gebouw mooi, door een zorgvuldige detaillering worden tocht en lekkages voorkomen en door een hoge isolatiewaarde wordt de behoefte aan verwarming en/of koeling minimaal.

Er werd een onderscheid gemaakt tussen vier belangrijke onderdelen van het programma die allemaal hun plek vinden in de basisstructuur. Het tuinpaviljoen herbergt het inloopcentrum, beschut en achterin. Een shelter in de tuin. De bestaande neoclassicistische woningen bevatten op de verdiepingen de kamers voor de gezinnen. De nieuwbouwwoningen voorzien de tijdelijke opvang voor alleenstaanden. De kelderverdieping en piano nobile worden gebruikt voor de facilitaire ruimtes, polyvalente ruimte en voor de kantoren en dispatch.

IndienersOCMW Antwerpen, BULK architecten

Scroll to Top