Famiris

Dankzij een doorgedreven informatisering is het publieke Brusselse kinderbijslagfonds Famiris erin geslaagd om de hervorming van de Brusselse kinderbijslag voor de Brusselse gezinnen tot een succesverhaal te maken. Het Brusselse systeem impliceert immers dat er voor elk gezin vanaf januari 2020 een parallelle vergelijking gebeurt tussen de «oude» federale regeling(en) en de nieuwe Brusselse regelgeving. In de praktijk betekent dit dat de Itiniris applicatie op één jaar tijd volledig werd herontwikkeld om het Brusselse kinderbijslagfonds in staat te stellen om gelijktijdig binnen één informaticatoepassing ITINERIS niet minder dan 4 verschillende wetgevingen toe te passen.

Op basis van de laatste berekeningen in december 2019 en vanaf januari 2020 wordt elke maand per gezin het meest voordelige systeem berekend. Dit gebeurt volledig automatisch en in real-time. Op basis van de gegevens over onder andere de gezinssamenstelling of het gezinsinkomen berekent het systeem de rechten voor de gezinnen en kent hen automatisch het meest gunstige bedrag toe.

Deze conversie toont aan dat de verschillende Staatshervormingen enerzijds enorme uitdagingen opleggen, maar dat anderzijds een doorgedreven informatisering een belangrijke partner kan zijn bij het implementeren van een sterk sociaal beleid ten gunste van de gezinnen.

Indiener: Famiris (Iriscare)

Iriscare-Famiris
Scroll to Top